A csődbe ment kriptopiaci befektetőcég alapítói “nagyon sajnálják”

Miután pár hete összeomlott az egyik legnagyobb kriptopiaci befektetőnek számító Three Arrows Capital (3AC), több hitelező ment csődbe és komoly eladási hullám indult be a piacokon. A két cégalapító, Su Zhu és Kyle Davies pedig eltűnt mindenki szeme elől és csak nem is olyan régen bukkantak elő öt hét után. Nemrégiben ugyanis egy exkluzív interjút adtak a Bloomberg platformján keresztül, ami betudható egyfajta bocsánatkérésnek is.

Zhu és Davies bocsánatot kért és bízik benne, hogy nyugodtan élhetnek majd

A két középiskolai jóbarát, akik most egy meg nem nevezett helyen tartózkodnak, elmondta, hogy a kockázatkezelés rendszerszintű hibája okozta az összeomlást. Hiszen a hatalmas mennyiségben és könnyen érkező hitel csak növelte a rossz döntések hatását. A 3AC hitelezői már beadták a papírokat eddig 2,8 milliárd dollárnyi követelésre, de a számítások szerint ennél jóval többről lesz szó hamarosan. Eddig mindössze 40 millió dollárnyi eszközt tudtak lefoglalni a 3AC-től. A két alapító elég sokszor szabadkozott a helyzet miatt. Zhu például azt mondta, hogy igazából el is fogadja, ha az emberek butának és álmodózónak gondolják. Davies pedig rámutatott, hogy mindenben hittek és a legjobb tudásuk szerint hozták a döntéseket. Azt is elmondták, hogy az a jacht, amelyre 50 millió dollárt tettek le foglalóként nem sokkal a 3AC összeomlása előtt, valójában már egy évvel ezelőtt meghozott döntés volt. Ráadásul nem lopott vagy elcsalt pénzből, hanem a profitjukból fizették ki rá az előleget.

Alapítók

Davies és Zhu arról is beszéltek, hogy a tényleges bukásukat a Luna és a TerraUSD összeomlása okozta. Hiszen komoly összegeket fektettek ebbe a két hálózatba is. De a bírósághoz beadott papírokból kiderült, hogy a 3AC még azután is komolyan folytatta az üzletelést, hogy a Luna beadta kulcsot. És sok hitelükhöz/kölcsönükhöz igazából nem is kellett nagyon fedezetet sem adniuk. Zhu és Davies az interjúban tovább magyarázkodott. Újabb koporsószögként emlegették fel a bitcoin árának 20 ezer dollárra csökkenését és a Grayscale Bitcoin Alapba történő befektetésüket is. Egy időben a 3AC volt a Grayscale legnagyobb részvényese egy 1 milliárd dolláros pozícióval. Ez is gondot jelentett, amikor a Grayscale árfolyama a mögöttes bitcoin áránál is kevesebbre csökkent. És most mi lesz a két 35 éves üzletemberrel? Állítólagosan Dubajba tették át a székhelyüket, ahol biztonságban, “magukat meghúzva” élhetnek.