A DASH, az Algorand és a Bittrex is az SEC céltáblájára került

Attól, mert valaki defi-platformként vagy decentralizáltként hivatkozik magára, nem bújhat el a szabályozó elől – állítja az SEC. Az ügynökség hétfőn egy jogi keresetet is benyújtott a Bittrex kriptotőzsde ellen.

Az amerikai szabályozó szerint a Bittrex nem bejegyzett értékpapírokat értékesített. A szóban forgó kriptovaluták között szerepel a DASH is, amely egyike a 100 legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező tokennek.

Korábban ebben az évben több kriptopénzt illetően is hasonló következtetésre jutottak. Leginkább az ICO-k, vagyis a tokenkibocsátások szúrják a szabályozó szemét, amely szerintük a tőzsdére lépés megfelelője a kriptokörnyezetben. Az SEC panasza szerint a DASH kriptovalutát először a hálózat fenntartásában résztvevő „bányászok” között osztották szét.

„Úgy vélem, még egy viszonylag konzervatív kriptojogász is azt mondaná, hogy a DASH nem értékpapír” – írta Gabriel Shapirho, a kriptovaluták nagy támgatója a Twitteren. „A decentralizáció és a felhasználói irányítás egy vicc az SEC szemében” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkünk: Hisztizik a Ripple feje mert a SEC részvényként kezelné az XRP-t

A hír hatására a DASH 6%-ot zuhant a hétfői nap folyamán. A közel 62 dolláros csúcsról 58 dollárra csökkent, az árfolyam pedig ma hajnalban érte el az alját. A keddi nap folyamán viszont látszólag visszanyerte az erejét, a cikk írásakor elért 59,9%-os árfolyama pedig 3,2%-os növekedést jelent. Az 58 dolláros mélypont azonban még így is a kriptopénz havi árfolyamátlaga fölött található.

Az ALGO sem menekül az SEC elől

Nem csak DASH-sel van baja az SEC-nek, az Alogrand ALGO tokenje, amely az 50 legnagyobb kriptopénz egyike, szintén értékpapír az értékelésük szerint.

Jogi keresetében az SEC az ALGO mögött álló Algorand Foundationt és Algorand Inc.-t is említi. Indokuk szerint az ALGO-t vásárló személyek „okkal hihetik”, hogy profitra számítanak mindkét jogi személy tevékenysége által. Ennek oka, hogy a blokklánc fejlesztése során arra számítanak, megnövelik az ALGO iránti keresletet.

Röviden tehát az Algorand szerintük egy olyan vállalkozás, amelynek befektetői más munkájából várnak hasznot. Az amerikai törvények szerint ugyanis a más személyek munkájára alapozott profitelvárás az egyik kulcskritériuma annak, hogy egy adott eszközt értékpapírként definiálnak-e.

A Bittrexnek így bejegyzett brókernek, tőzsdének és klíringügynökségnek kellett volna lennie. A benyújtott keresetben ezenfelül a Bittrex társalapítóját és volt vezérigazgatóját azzal vádolják, hogy segített eltüntetni a tőzsdére kerülés előtt álló tokenek problémás kijelentéseit a közösségimédia-fiókjaikról. Ezek mind olyan bejegyzések voltak, amelyek okot adhattak volna az SEC-nek, hogy kutakodni kezdjen a projektek után, hogy nem valósítanak-e meg értékpapír-kibocsátást.

Az SEC-elnök Gary Gensler egyébként korábban kijelentette, ő úgy gondolja, hogy a legtöbb kriptopénz értékpapír. A szóban forgó ügyet a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága előtt is be fogja mutatni kedden, legalábbis a testület weboldalán elérhető információk szerint.

„A kriptoközvetítők – nevezzék magukat centralizáltnak vagy decentralizáltnak – gyakran kínálnak összevont szolgáltatásokat, amelyek az értékpapír-piacon jellemzően egymástól elkülönülve jelennek meg” – áll Gensler előzetes jelentésében, amelyet a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságnak küldött meg.

A kriptoágazat szereplői szerint az SEC nem jóhiszeműen cselekszik, hiszen továbbra sem adott olyan egyértelmű iránymutatást, amely lehetővé tenné azon tokenek nyilvántartásba vételét, amelyeket ők értékpapírnak tartanak. A Bittrex egyébként április 30-án pont a „jelenlegi amerikai szabályozói és gazdasági környezetre” hivatkozva jelentette be, elhagyja az amerikai piacot.