A DASH új frissítése kiiktatja az 51%-os támadás lehetőségét a hálózatán

A DASH legfrissebb szoftverfrissítése nagyon komoly biztonsági támogatással és gyorsabb tranzakció végrehajtással jön. Nagyobb hangsúlyt kapnak a mestercsomópontok (masternode) a bányászok helyett.

DASH sokak által várt 51%-támadás elleni hálózatfrissítése befejeződött, ami a blokklánc 5 éves történetének egyik legfontosabb frissítése, írta a DASH Core Group egy körlevélben.

A DASH mögötti vállalat tegnap jelentette be, hogy a Core v0.14.0 szoftverfrissítés hivatalosan is élesítve lett a hálózatán. A frissítés elsődleges célja, hogy véglegesen kiiktassa az 51% százalékos támadás lehetőségét mialatt szinte azonnali tranzakciós időt biztosít.

Az 51%-os támadások nem túl gyakoriak egy kriptovaluta életében, de amennyiben sikeresen végrehajtásra kerül, akkor könnyen toxikus hatással lehet a hálózat jövőjét és a coin értékét illetően. A támadás akkor áll fenn, mikor egyetlen bányász kezében összpontosul a hálózat teljes hasherejének többsége. Az ellenőrzés alatt álló számítási kapacitás segítségével a támadó manipulálni tudja a főkönyvet és voltaképp ellophatja a hálózat szereplőinek tokenjeit.

A DASH ezzel az első olyan proof-of-work blokklánccá válhat, ami immúnis hasonló támadásokkal szemben.

A vállalat közleménye szerint ezt két új implementációval érik el: hosszú életű mestercsomópont kvórumokkal (Long Living Masternode Quorums – LLMQ) és lánczárakkal (ChainLock). A kettő kombinációja megelőzi a blokklánc újraszervezést és biztosítja, hogy senki se tudja felülírni a Dash blokkláncát hacsak a támadó nem birtokolja a mestercsomópontok többségét.

A mestercsomópont-csoportok létrehozásával, amik az új tranzakciók kötegekeiért felelnek, a blokklánc többé nem szorul rá a bányászokra a tranzakciók rögzítésénél. És amíg a támadók nem teszik rá a mancsukat a mestercsomópontokra, addig nem képesek átvenni az irányítást a Dash blokklánca fölött.

Az LLMQ 240 választott mestercsomópontból épül fel és a feladatuk a tranzakciók hitelesítése és felügyelete a blokkláncon. Ez egyben leveszi a terhet sima csomópontokról és meggyorsítsa a konfirmációs procedúrát.

A mestercsomópontok nagyban eltérnek a mezei bányászoktól a feladatukat illetően. A bányászoknak más szerepük van az ökoszisztémában. A Dash esetében a bányászok biztosítják a blokkláncot és adják a hasherőt. A mestercsomópontok pedig adják a kiegészítő funkciókat és a kormányzást.

Chained InstantSend egy újabb v0.14.0-ás funkció, ami az InstantSend funkció frissítése. A frissítés előtt azok a felhasználók, akik dash coint kaptak, azoknak legalább hat blokknyi megerősítést  kellett várniuk, hogy elkölthessék az érméiket. Ez durván 20 perces időintervallumot jelentett átlagban. Viszont az új funkció kiiktatja a várakozási időt és segítségével szinte időveszteség nélkül lehet Dash-t küldeni, kapni és elkölteni.

A Venezuelában felettébb népszerű ledger a 14. legnagyobb piaci értékű hálózattal rendelkezik. A coinjának árfolyama ~150 dolláron mozog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.