A decentralizált pénzügyeké a jövő

2020 óta a decentralizált pénzügyi piac (DeFi) népszerűsége robbanásszerűen megnőtt. A DeFi bebizonyította, hogy a pénzügyi szolgáltatások decentralizálása minden további nélkül megvalósítható, még ha csak kezdeti stádiumban is van. Ebben a cikkben összeszedtük a DeFi legfontosabb jellemzőit.

A DeFi célja, hogy komplex termékeket hozzon létre nyílt forráskódú pénzügyi elemek kombinálásával, mindezt maximális felhasználói értékkel. A fintech szektorban a decentralizált pénzügyi piac, vagyis a DeFi egy viszonylag új fogalom, viszont a tavalyi évben már nagyon sokan ismerték a kriptoszektorban. A DeFi egy teljesen egyedi élményt nyújt a hagyományos banki szolgáltatásokkal szemben, és olyan lehetőségeket kínál, amelyek korábban nem álltak a felhasználók rendelkezésére.

A DeFi talán legvonzóbb funkciója az összekapcsolhatóság lehet, amely lehetővé teszi, hogy a már meglévő DeFi-kínálatot bárki kombinálhassa, és így újakat hozzon létre. Az egymáshoz kapcsolódó blokkokból felépülő DeFi hálózat skálázhatósága azt jelenti, hogy a jövőbeli pénzügyi fejlesztések és igények a szolgáltatásra épülhetnek, mindezt okosszerződések segítségével.

A decentralizált pénzügyek terén a következő lépés a digitális eszközök közvetlenül a böngészőben történő használat lenne. A webes hitelesítés lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy ujjlenyomat- vagy arcazonosítás segítségével hozzáférjenek egy úgynevezett privát kulcshoz a böngészőjükben, lehetővé téve a kriptovalutákkal történő kifizetéseket. A weboldalon természetesen nem kellene személyes adatokat megadni, és csak kriptovalutával lehetne fizetni.

A hagyományos pénzügyi szektor tiltakozása ellenére a DeFi a pénzügyi világ jövője.

A blokklánc technológia megjelenésekor a bitcoin és az első központosított tőzsdék felkeltették az érdeklődést a fiatalabbak körében, akik a részvények alternatíváját keresték. Annak ellenére, hogy a kriptovaluták egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, sokan úgy vélik, hogy a következő években a hangsúly elsősorban nem magán a valután, hanem a decentralizáltságon lesz. A DeFi-vel kapcsolatos projektek eddig pénzügyileg nyereségesnek bizonyultak, a szolgáltatás egyre népszerűbbé válása pedig a kriptoszektort is meglepte.

A blokklánc technológia nyílt forráskódú jellege eddig elképzelhetetlen pénzügyi lehetőségeket teremtett. Ezek a lehetőségek ugyanakkor akadályokat is jelentenek, különösen, ha egy erősen szabályozott ágazatban kell megtervezni a pénzügyi szektor jövőjét. A legnagyobb problémát egyértelműen az ellenőrizhetőség jelenti.

Még mindig sokan idegenkednek a DeFi-tól

Annak ellenére, hogy a kriptovaluták népszerűsége egyre csak nő, a DeFi fogalma egyelőre idegen a legtöbb ember számára. Mivel egy laikus számára nem túl könnyű beletanulni ebbe az ágazatba, a legtöbben inkább idegenkednek tőle és figyelmen kívül hagyják. Egyre nyilvánvalóbbá válik viszont, hogy a decentralizáltság a jövő. Egy olyan szolgáltatásra kell gondolnunk, amelynek segítségével például hitelt vehetünk fel, online vásárolhatunk vagy éppen biztosítást köthetünk. A szolgáltatás pedig a Föld bármely pontjáról elérhető és bárki igénybe veheti, aki okostelefonnal és internetkapcsolattal rendelkezik.

A decentralizált pénzügyi szektort a legtöbben a működésképtelen gazdasági rendszer elleni lázadásnak tulajdonítják, amely egy esetleges válság esetén mindenkire nagy hatással van. Ha nem is lázadásról van szó, a kriptoszektor törekvései azt jelzik, hogy az emberek egy sokkal biztonságosabb és megbízhatóbb pénzügyi rendszerre vágynak.