Egy fintech és egy e-kereskedelmi óriás támogatja a digitális jüan tesztelését

A tesztelés újabb szakaszába lépett Kína saját CBDC (központi bank által kibocsátott digitális valuta) projektje, amely során a JD.com kínai e-kereskedelmi óriás már korábban vállalta, hogy digitális jüanban utalja ki az alkalmazottak fizetését. A másik kínai fintech és kereskedelmi óriás azt Ant Group MYbank nevű leányvállalata pedig digitális jüan utalásokat kezelő szolgáltatásokat fog bevezetni a teszt következő lépéseként.

Az újabb teszteket a napokban jelentették be a Digital China Summit nevű konferencián, amit a Fucsien tartománybeli Fucsou városában tartottak.

A Blockchain Research Institute nevű blokklánc technológiákat és kriptovalutákkal kapcsolatos trendeket kutató független nemzetközi szervezet szerint a hasonló kormányzati és magánszektor közötti digitális pénzügyi megoldásokkal kapcsolatos együttműködések általánossá válhatnak a jövőben. Ez a megállapítás pedig nem csak Kínára vonatkozik, hanem véleményük szerint már az egész világban egy egyre jobban megfigyelhető és terjedő jelenség, amelyből mind a kormányzati szektor, mind a privát szféra csak profitálni tud.

A képbe került Jack Ma cége is

A Jack Ma által alapított és irányított Alibaba anyavállalata, az Ant Group különböző fintech megoldásait, különösen az AliPayt már eddig is kínaiak százmilliói használták nap mint nap, ami nem feltétlen mindenkinek tetszett a Kínai Kommunista Párt vezetésének körében. Az Ant Group bevonása a Kínai Központi Bank által irányított digitális jüan tesztekbe valószínűsíthetően nem is véletlen. Adott esetben így akarhatják majd visszaszorítani az olyan független szolgáltatásokat, mint az AliPay, olyan államilag bizonyos szinten ellenőrzés alatt tartott pénzügyi megoldásokkal szemben, mint a digitális jüan.

A JD.com kínai kereskedelmi óriás már a múltban is részt vett a digitális jüan tesztelésének különböző fázisaiban. A vállalat bizonyos alkalmazottai, Sanghajban és 4 további tízmilliós kínai nagyvárosban már januártól kaphatták a fizetésüket digitális jüanban, igaz csak abban az esetben, ha önként ezt az opciót választották. Ezen kívül a JD.com volt már eddig is a digitális jüannal való online fizetés legfontosabb tesztplatformja. A tesztelést most azonban, további két nagyvárosra, Csengdura és a fővárosra Pekingre is kiterjesztik.

A „digitális innováció” magas prioritást élvez Kína jelenlegi 5 éves tervében, az ország vezetője, Hszi Csin-Ping, pedig többször is azt nyilatkozta, hogy Kínának mindenképpen a világ élvonalában kell maradnia ezen technológiák területén.

Kapcsolódó: