A decentralizált üzenetküldők hamarosan átvehetik a WhatsApp és a Messenger szerepét?

Október 25-én világszerte elérhetetlenné vált a WhatsApp, és ez már a sokadik alkalom, hogy egy központosított üzenetküldő alkalmazás összeomlik.

Október 25-én reggel csaknem 2 órán keresztül volt elérhetetlen a WhatsApp, a világ legtöbb felhasználóval rendelkező üzenetküldő alkalmazása. Az egyik weboldalon, amely a különböző platformok állapotáról ad tájékoztatást, fél órán belül csaknem 12 ezer bejelentés érkezett, de nagyon sokan a közösségi médiában, például a Twitteren is panaszkodtak.

A Meta tulajdonában lévő, a bitcoinnal egy évben indított alkalmazás több mint kétmilliárd felhasználóval rendelkezik, ezért amikor egy ilyen applikáció leáll, annak jóval komolyabb következményei lehetnek annál, mint hogy néhányan panaszkodnak a Twitteren.

„Egy decentralizált üzenetküldőnél semmi esély nincs a leállásra”

Egy, a WhatsApp-hoz hasonló hatalmas platform esetében már a kisebb frissítéseknél is komoly problémát jelenthetnek az emberi hibák, vagy épp egy adatbázis hiányossága. Ráadásul sokszor nincs is elég idő az új verzió tesztelésére, mivel ezek a frissítések általában szűk határidőkkel párosulnak.

Azonban a decentralizált alkalmazások, azaz dAppok megoldást jelenthetnek erre a problémára. Nick Dazè, a Heirloom nevű Web3 szolgáltató vezérigazgatója elmondta, a decentralizált üzenetküldők minden egyes csatlakozó felhasználóval erősebbé válnak, mivel a felhasználók lényegében csomópontokként működnek, amelyek fenntartják a rendszer megfelelő működését.

“A legfontosabb különbség az, hogy egy decentralizált üzenetküldőnél gyakorlatilag semmi esély nincs a leállásra.” – jelentette ki Dazè.

Természetesen a dAppoknak is vannak hibáik, az egyik ilyen probléma a felhasználók korlátozott száma. A decentralizált alkalmazások nem tudnak versenyezni a WhatsApp-hoz hasonló platformokkal anélkül, hogy ne tudnának milliárdos szintű felhasználói bázist vállalni, ennek ellenére a Heirloom vezérigazgatója úgy véli, hogy hamarosan erre a problémára is megoldást találhatnak.

Egyelőre túl kevés felhasználót képesek kezelni a dAppok

Chris McCabe, az Oxen Project társalapítója szintén úgy gondolja, hogy a decentralizált üzenetküldők a közeljövőben képesek lesznek akár milliárdos felhasználói bázisokat is kezelni. McCabe vállalata a Session nevű decentralizált platformról ismert, amely jelenleg 5 millió felhasználót képes vállalni. Ez a WhatsApp felhasználói bázisának csak egy töredéke, viszont McCabe szerint hamarosan ki fogják adni a frissítéseket egy kiterjedtebb hálózathoz és nagyobb hálózati sávszélességhez. Az Oxen Project feje egyébként a redundanciában látja a decentralizált üzenetküldők legnagyobb előnyét:

“A decentralizált hálózatok egyik jellemzője a redundancia. Ha egy szerver leáll, ott van egy másik, hogy átvegye a helyét.”

McCabe hozzátette, hogy a saját hálózatuk, az Oxen Service Node Network több mint 1600 csomóponttal rendelkezik, ezeket pedig több százan üzemeltetik világszerte.

“Katasztrofális eseményre lenne szükség ahhoz, hogy a hálózat összeomoljon. Korábban például a csomópontok egyötöde hirtelen leállt, de a Sessiont ugyanúgy, minden probléma nélkül lehetett használni. A hálózat gyakorlatilag gyógyítja önmagát, és nem áll le teljesen a kommunikáció, mint ahogy azt a központosított hálózatoknál láttuk.” – mondta McCabe.

Az Oxen társalapítója egyébként elismerte, hogy egyelőre egyik decentralizált platform sem képes kezelni azt a forgalmat, amellyel a WhatsApp vagy a Messenger naponta szembesül, ennek ellenére bízik abban, hogy a Session lehet az első alkalmazás, amely képes lesz erre.