A DeFi-nyár óta Európa a kriptovaluta piacok élén

Európa megelőzte Kelet-Ázsiát, és immár a világ legnagyobb kriptogazdasága on-chain tranzakció volumen és érték alapján. A Chainalysis elemzése szerint a blokklánc tranzakciók 25%-a Európából eredeztethető és a becslések szerint Európa középső, északi és nyugati régióiból indított on-chain tranzakciók értéke a múlt évben elérte az 1 billió dollárt.

Különösen Kelet-Európa részesedése emelkedett nagyot 2020 második felében. A keleti régió egyedül felel a teljes küldött kriptovaluta érték 25%-áért, ahol az elsődleges fogadó kontinens Észak-Amerika volt, illetve a tranzakciószám 34%-áért.

A kontinens Észak-Amerikát és Kínát előzi, amik önmaguk feleltek az on-chain volumen 18% – 18%-áért.

Európa on-chain lendületét a bálnák adták

Az elmúlt évben a kis értékekkel tranzaktálók helyett a 10 millió dollárt meghaladó aktivitás adta a jelentős részt a kontinensen. Európa havi kriptovaluta TRX növekedése egyébként különösen figyelemre méltó: a 2020 júliusi 1.4 milliárd dollárról 2021 júniusra 46.3 milliárd dollárra emelkedett, ami több mint 3200%-os emelkedés.

A tranzakciók többsége decentralizált pénzügyi (DeFi) platformokra irányult.

Európa tranzakciós volumene átutalt érték alapján – kivehető az intézeti befektetők térnyerése.

Egy augusztusi másik Chainalysis jelentés szerint Észak-Amerika és Nyugat-Európa adja a DeFi tranzakciók iránti érdeklődés zömét, legalább is ezt indukálja a DeFi alkalmazások hivatalos webhelyeire irányuló internetes forgalom. A részesedés 2020 júniusában kezdett el emelkedni, ezt a periódust nevezik a köznyelvben DeFi-nyárnak.

Majd 2020 negyedik negyedévében az európai DeFi-alkalmazásokba történő utalások megelőzték az on-chain tranzakciók más formáit. 2021 második negyedévére pedig a 10 millió dollárt meghaladó utalások tették ki az összes DeFi-vel kapcsolatos tranzakciók 60%-át.

Tőkeáttételes veszély a kriptovaluta piacokon a DeFi-k miatt

Korábbi jelentések rámutatnak, hogy az illegális kriptográfiai aktivitás ritkán haladja meg globális on-chain láncon belüli tranzakciók 1%-át. Továbbá azok többsége egyértelmű átveréshez köthető és nem terrorizmus finanszírozáshoz, gyerekpornóhoz vagy darknetes adésvételhez, ahogy azt sok, kriptovaluta ellenes személy, mint például Christine Lagarde EKB-elnök előszeretettel kihangsúlyozza.

A DeFi-k támogatói szerint a decentralizált pénzügyi megoldások ezen formája törvényes pénzügyi tevékenységhez kapcsolódik, ahol a befektetők átlagon felüli hozamban részesülnek a magasabb kockázatok ellenére. A DeFi protokollok kereskedésben betöltött hasznossága is nyilvánvaló, hiszen likviditást biztosítanak a tőkeáttételes kriptovaluta piacokon. A hagyományos pénzügyi intézetek képtelen ilyen komplex eszközöket kezelni, és az elszabaduló infláció mellé hitvány alacsony hozamokat garantálnak csak, szóval a DeFi-k különösen attraktív befektetési formákká váltak Európában. Különösen egy zéró, vagy akár negatív jegybanki kamatos környezetben, ahogy az Európa több országában megfigyelhető.

Éves illegális eszközforrás kriptóban. Kevesebb, mint 2019-ben, nőtt a darknet piacok aránya, de még mindig az átverések vezetnek, ami betudható annak, hogy az átverésekhez kapcsolódó tárcákat könnyebb beazonosítani.

A DeFi hasznos a nemzetközi utalásokra szoruló személyeknek is, mivel egy regisztrációt nem igénylő wallet alkalmazással szinte ugyanazt a szolgáltatást kapják, mint egy bankban, csak olcsóbban, gyorsabban és konkrétan banki harmadik fél kiiktatásával.

Audithiány és túlságosan komplex pénzügyi megoldások

Persze nem minden rózsás a DeFik terén sem, gondoljunk csak arra, hogy DeFi protokollok kódjait ritkán auditálják és gyakran rendkívül bonyolultak. Szinten minden héten történik egy több millió dolláros hack vagy más pénzügyi bűncselekmény, mint pl. exit átverés vagy rug pull.

A héten a Compound (COMP) 15 millió dollárt veszített egy kódhiba miatt, ami szinte semmi az elmúlt hónapokban tapasztalt néha több százmillió dolláros DeFi-lopások, bugok és visszaélések sorában.

Egy másik fontos ellenérv a DeFi-knél, hogy a kriptográfiai tranzakciók túlnyomó része off-chain, az az blokkláncon kívül történik, és ezért lehetetlen nyomonkövetni azokat, ahogy azt meg lehet tenni az első rétegű blokkláncok esetében.

A Chainalysis riportjában kijelenti, hogy csupán 4 billió dollárnyi tranzakcióra van rálátása, mialatt a nagy centralizált kriptovaluta tőzsdék DeFi és egyéb pénzügyi ágai soha semmiféle publikus információt nem közölnek az ügyfeleik aktivitásáról.

Egyedül a világ vezető kriptovaluta tőzsdéjén, a Binance-on az évben várhatóan 23 billió dollár értékű tranzakció fog átfolyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük