A dél-koreai elnökválasztás egyik legfontosabb témája lett a kriptovaluta

A kriptovaluták helyzete kulcsfontosságú kérdéssé vált a dél-koreai elnökválasztás előtt. A politikusok minden lehetőséget megragadnak a kampány során arra, hogy szavazatokat szerezzenek, és most a kriptó lett a fő hívószó.

Amint arról korábban beszámoltunk, a kormányzó Demokrata Párt jelöltje, Lee Jae-myung már ígéretet tett arra, hogy az érvényben lévő kriptovaluta adótörvényt felrúgja. A törvény szerint ugyanis a kriptokereskedés során szerzett nyereséget 20%-os adó terheli 2022 januárjától. Az elnökjelölt ezt a határidőt szeretné kitolni egészen 2023-ig. Fő ellenfele a People’s Power Party jelöltje viszont az egész kritpotörvény elhalasztását ígéri.

Most azonban Lee Jae-myung fokozta a tétet. Bejelentése szerint a pártja “komolyan fontolóra vette” egy kriptoeszköz létrehozását és a tokenek disztribúcióját az ország állampolgárai között.
November 11-én Lee részt vett a “Youth Talk on Cryptoassets” nevű rendezvényen, ahol kijelentette:
Létre kell hoznunk egy alapítványt, amely képes kibocsátani egy világszinten elismert  virtuális eszközt. Ez egyfajta forradalom, olyan, mintha egy új valutát hoznánk létre.

Az elnökjelölt utalt arra is, hogy ő sokkal kriptobarátabb megközelítést fog alkalmazni, mint a most hivatalban lévő kormány. Emellett kifejtette, hogy jelenleg Dél-Korea “az elszigeteltség nemzeti politikáját” alkalmazza a digitális eszközökkel kapcsolatban.
Jelenleg minden megvan tiltva, ezért mindannyian máshol intézzük a kriptovalutához kapcsolódó tevékenységeket. Ez a nemzeti vagyon kiáramlását hozza magával” – mondta.

dél-kóreai kriptotörvény

A dél-koreai ellenzék tiltakozik a kriptoadó ellen

Kijelentése azonban kivívta az ellenzéki törvényhozók – különösen a People’s Power Party elnökjelöltjének, Lee Jun-seoknak is a nemtetszését. Ő a közösségi médiában bírálta, hogy jobb lenne inkább egy “Lee Jae-myung nonszensz NFT tokent” kibocsátani, mivel egy ilyen token legalább “szórakoztató lenne, és lenne piaci értéke”.

Lee Jun-seok azt is hozzátette:
Lee jelölt végső soron azt állítja: “Ha átveszem a hatalmat, elpusztítom az országot.“”

A dél-koreai politikus azt is kiemelte, hogy a kormány bármilyen kísérlete arra, hogy saját tokent hozzon létre, egy “értelmetlen fehér könyvet” vonna maga után. Végezetül “jobcoin”-nak minősítette a tokent, ami koreai nyelven shitcoinnak felel meg.

Eközben a kriptoadóval kapcsolatban a kormány kitart amellett, hogy nem enged a kérdésben. A 2022-es januári bevezetést a tervek szerint szeretné véghez vinni. Komoly a veszélye azonban annak, hogy saját pártja aláássa ezt a törekvést. Egy helyi újság, Chosun arról számolt be, hogy a párttitkár szerint a halasztásról szóló döntés “egyoldalúan” született meg.

Lee Jae-myung hozzátette, hogy a kriptoadózási törvény egy évvel való elhalasztása “kicsi, de biztos boldogságot” jelentene a kriptobefektetőknek. De tagadta, hogy ez egy politikai manőver lenne a szavazatszerzés céljából.
Ehelyett kijelentette, hogy az egyéves halasztás lehetővé tenné kormánya számára, hogy jobban felkészüljön a kriptoadóra.
Egy rádióinterjúban még azt is elmondta:
“Nem szabad figyelmen kívül hagyni a kriptoszektor és a szakértők aggodalmait.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.