A Deutsche Bank csendben egy kriptovaluta letétkezelő szolgáltatást épít

A Deutsche Bank csatlakozott a nagy pénzügyi intézmények azon népes táborába, amik a kriptovaluta letétkezeléssel kapcsolatos üzleti lehetőségeket keresik azzal a céllal, hogy széleskörű szolgáltatásokat kínáljanak azoknak a hedge fund társaságoknak, akik ebbe az eszközosztályba fektetnek be.

A Deutsche Bank Digital Asset Custody prototípus célja, hogy kifejlesszen “egy teljeskörűen integrált letétkezelő platformot az intézményi ügyfélkörének, amely által ők a digitális eszközeiket zökkenőmentesen rákapcsolhatják a szélesebb kriptovaluta ökoszisztémára”. Ez a friss hír a Világgazdasági Fórum egy jelentésében olvasható.

A tavaly decemberben megjelent jelentés 23 oldalán van megemlítve a hír, hogy Németország legnagyobb bankjának tervei között szerepel egy kereskedési és tokenkibocsátási platform létrehozása. Ezáltal szeretnének hidat képezni a digitális eszközök és a tradicionális banki szolgáltatások között. Egyúttal megteremteni a lehetőséget, hogy könnyen lehessen menedzselni a digitális eszköztípusokat együtt a fiatvaluta befektetésekkel egy egyszerűen használható platform által.

Szinte naponta jelennek meg a hírek, hogy a nagy bankok belépnek a kriptoeszközök letétkezelési területére. A hét elején a Bank of New York Mellon, a világ egyik legnagyobb letétkezelő bankja jelentette be, hogy beszáll a buliba.
Az amerikai bankok számára ugyanis tisztul a kép a kriptovaluták körül, miután tavaly év végén az Office of the Comptroller of the Currency hivatal kiadott egy értelmező írást a kriptovaluták szabályozásával kapcsolatban. Németországban is sorban állnak a bankok, hogy beszerezzék a speciális kriptovaluta letétkezelési licenszeket az ország szabályozó hatóságától, a BaFIN-tól.

Deutsche Bank letétkezelő szolgáltatás

A Deutsche Bank kriptovaluta letétkezelő szolgáltatása új kapukat nyithat ki a banknak

A Deutsche Bank, amely a világ 21 legnagyobb banki intézménye, kijelentette, hogy a célja, hogy ‘ az ügyfelei részére a digitális eszközök területén egy biztonságos és könnyen elérhető lehetőséget kínáljon. Ennek része, hogy a nagy intézményi befektetők részére tervezett forró tárcák és hidegtárcák biztosítással védett szolgáltatások legyenek.” Nincs azonban megemlítve specifikusan egy kriptovaluta vagy token sem.

A tervek szerint a digitális eszköz letétkezelő platformjuk szakaszosan indul. Első lépésben lehetővé teszi a platform a kliensei részére, hogy digitális eszközöket vásároljanak és adjanak el partnerségeken keresztül. Ebbe a partnerségbe brókerek, tokenkibocsátok és ellenőrzött tőzsdék is bekapcsolódhatnak.

A bank további hozzáadott értékű szolgáltatásokat is kínál, mint amilyen az adózás, szolgáltatások értékelése, tőke menedzselése, hitelezés, staking és szavazás. Emellett a nyílt bankolási technológiára épülő platform lehetővé teszi majd külsős szolgáltatók csatlakozását is.

A bank elmondása szerint ezt az új szolgáltatást eszközkezelőknek, vagyonkezelőknek, családi befektetési irodáknak, nagyvállalatoknak és digitális vállalkozásoknak is szánják majd. Az üzleti modelljük arra épül, hogy az elején letétkezelési díjat számolnak fel az ügyfeleiknek. Később pedig különféle díjakat kell fizetni a kereskedésért és tokenizációért is.

A Deutsche Bank már be is fejeszte a proof of concept kört. Már 2021-ben el szeretnének indulni egy MVP-vel (minimum viable product), azaz egy alapfunkciókkal működő szolgáltatással. Most toborozzák azokat az érdeklődő ügyfeleket, akik szívesen bekapcsolódnának az éles üzemű tesztelésbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük