Az amerikai bankfelügyelet stablecoin szabályozást tett közzé

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Korábban már voltak különféle nyilatkozatok és pletykák arra vonatkozóan, hogy a nagyjából az amerikai bankfelügyeletnek számító Office of the Comptroller of the Currency (OCC) hivatala komoly iránymutatásokat fog közzétenni a kriptovalutákra vonatkozóan. Úgy tűnik, hogy a tavalyi nyilatkozatoknak volt valóságalapjuk is, ugyanis január negyedikén a hivatal közleményt tett közzé, egy kvázi stablecoin szabályozást. Ebből kiderült, hogy az OCC engedélyezni fogja a hivatalos szövetségi engedéllyel bíró bankok számára, hogy stablecoinokat és nyilvános blokkláncokat használjanak fizetések rendezésére és más banki tranzakciókra.

Az új stablecoin szabályozást tettek közzé

Később a közleményhez egy értelmezés is érkezett a szervezet részéről. Ebben pontosan leírták, hogyan látják megvalósulónak a bankok, takarékpénztárak, alapok részvételét a független node-azonosítással működő hálózatokban (INVN). Szóval az OCC elképzelése szerint az alapok, bankok csomópontokat kezelhetnek a nyilvános blokklánc-hálózatokon. Többek között tranzakciók rögzítésére, tárolására és validálására. Az értelmező levél azt is felfedte, hogy a bankok, pénzügyi intézmények csak úgy használhatják ezeket a protokollokat, addig használhatnak stablecoinokat fizetésekre, amíg megfelelnek a szektor jelenlegi gyakorlatainak.

OCC címere
Forrás: americanbanker.com

A bankfelügyelet szerint a blokkláncok használatával a szövetségi bankrendszer hatékonysága fog javulni és még stabilabbá válik a fizetési rendszer. Természetesen a másik oldalról figyelve látható, hogy kizárólag szigorúan kontrollált és ellenőrzött környezetben tudja a hivatal elképzelni a stablecoinok használatát. Az OCC vezetője, Brian Brooks egyébként megjegyezte a levélben, hogy ezzel legálisan kezdhetnek bankok csatlakozni validálóként blokklánc hálózatokhoz. És a stablecoinok segítségével egyértelműen felgyorsulhat a fizetések sebessége és a költségek is csökkenni fognak.

A jövő nem túl fényes

Az eddig sem volt kérdés, hogy a bitcoin nem lesz opció semmilyen formában a bankfelügyelet számára, viszont már tavaly óta lehetett sejteni, hogy előbb-utóbb a szövetségi engedéllyel bíró bankok be fognak lépni a stablecoinokkal ügyleteket végrehajtók piacára. Bizonyos szempontból már eddig is megtették. A most kiadott levél nagyjából párhuzamos azzal, hogy az amerikai Kongresszus szigorúbb stablecoin szabályozást szeretne bevezetni. Eszerint csak azok bocsáthatnak ki stablecoint a jövőben, akik banki engedéllyel rendelkeznek. A további szigorításokat az a központi aggodalom motiválja, hogy a kriptovaluták ne veszélyeztethessék a fiat pénzek vezető szerepét a pénzügyi piacokon.

Akit érdekel, itt érhető el a teljes értelmező levél:

https://www2.occ.gov/news-issuances/news-releases/2021/nr-occ-2021-2a.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.