A DEX kriptotőzsdék közel egybillió dolláros kereskedési volument értek el 2023-ban

A decentralizált tőzsdék (DEX) az elmúlt év folyamán 960,69 milliárd dolláros kereskedési volument tudtak regisztrálni. A decemberi aktivitás elérte a 135,86 milliárd dollár, amely meghaladta a 2023-as rekordnak számító márciusi 132,26 milliárd dollárt.

A defillama.com adatai szerint a DEX-platformok az elmúlt 24 órában 7,4 milliárd dollárnyi kereskedelmi volument bonyolítottak le globálisan. Jelenleg a hétnapos kereskedési volumen alapján a legjelentősebb decentralizált tőzsdék az Uniswap, a Pancakeswap, az Orca, a Curve Finance és a Thorchain.

A DEX kriptotőzsdék kereskedési volumene havonta. Forrás: defillama.com.

2023. decembere a márciusi rekordmennyiséget tudta felülmúlni, amikor a DEX-ek 132,26 milliárd dollárnyi forgalmat regisztráltak. A harmadik legforgalmasabb hónap november volt, 97,40 milliárd dollárral. A legalacsonyabb értéket szeptembereben jegyezték, mikor mindössze 44,36 milliárd dollárt regisztráltak. Az e heti adatok azt mutatják, hogy a decemberi magas értékek nagy valószínűséggel ebben az évben is folytatódhatnak.

A total value locked (TVL) értékét figyelembe véve az Uniswap vezet 3,76 milliárd dollárral, őt követi a Pancakeswap 1,65 milliárd dollárral, majd pedig sorban jön a Curve 1,62 milliárd dollárral, a Balancer 954,85 millió dollárral és a GMX 619 millió dollárral.

Hasonlóan, bár kisebb nagyságrendben, a DEX kriptotőzsdék tükrözik a központosított tőzsdei volumeneknél megfigyelt trendet, mivel december, március és november szintén az aktivitás csúcshónapjainak számítottak náluk 2023-ban. Míg a decentralizált tőzsdék az előző évben 960 milliárd dollárt hoztak össze, addig a központi tőzsdék csak decemberben 1,1 billió dollárt értek el.