A Diem és a Silvergate egy új amerikai dollár alapú stabilcoint bocsát ki

A Facebook hátszéllel rendelkező Diem Association a Silvergate Bankkal együttműködve elindít egy amerikai dollárhoz kötött új Diem stabilcoint.

A Diem leányvállalata, a Diem Networks US működteti majd a Diem Payments Network-öt és pénzszolgáltatási vállalkozásként lesz regisztrálva a Pénzügyi Bűnüldöző Hatóságnál (Financial Crimes Enforcement Network – FinCEN), míg a Silvergate lesz a Diem USD stabilcoin hivatalos kibocsátója. A Silvergate kezeli majd a token mögött álló fedezetet is.

A szerdai közlemény szerint a DPN engedélyhez kötött hálózat lesz, amely csak jóváhagyott résztvevők számára engedélyezi a tranzakciókat. A Silvergate már üzemeltet saját fizetési hálózatot, a Silvergate Exchange Network-öt, és támogatást nyújt a stabilcoin tranzakciókhoz.

A Diem, amit korábban Libra néven ismertünk, operációját elköltözteti Svájcból, és visszavonja a Svájci Pénzügyi Piaci Hatósághoz benyújtott engedélyezesési kérelmét is – áll a sajtóközleményben.

Diem stabilcoin

„Elkötelezettek vagyunk egy olyan fizetési rendszer mellett, amely biztonságos a fogyasztók és a vállalkozások számára, gyorsabban és olcsóbban teljesíti a fizetéseket, és a blokklánc-technológia előnyeit kihasználva több emberhez juttatja el a pénzügyi rendszer nyújtotta előnyöket szerte a világon. Már nagyon várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a Silvergate-tel ennek a közös elképzelésnek a megvalósításán.” – nyilatkozta Stuart Levey, a Diem vezérigazgatója.

Ez a mostani lépés egy teljes pálfordulást jelent a Diem gyökereitől, azaz a Libra Szövetségtől. Anno a szövetség megalakítását 2019 nyarán jelentette be a Facebook, melyet hivatalos partnerségként hoztak létre számos más vállalat csatlakozásával 2019 őszén.

Később a Libra Association felhagyott az eredeti stabilcoinhoz kapcsolódó jövőkép megvalósításával. A céljuk az volt, hogy egy olyan tokent hozzanak létre, amely mögött fedezetként különböző fiatpénzek állnak. Miután a politikai döntéshozók és jogszabályalkotók világszerte nyomást gyakoroltak rájuk, elvettették annak megvalósítását. Ehelyett egy token készlet elindítását választották, amelyek mögött fedezetként egyetlen fiatpénz lesz.

A dollár stabilcoin lesz most az első elindított kísérleti projektjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük