A Dogecoin megalkotója Jackson Palmer a kriptoszektor végét kívánja

A Dogecoin társalkotója, Jackson Palmer a Crikey című ausztrál magazinnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy “azt kívánja, bárcsak ez lenne a kripto vége, de egyelőre nem az“, és hogy “egyre több ember nem csinál semmit, és mégis rengeteg pénzt keres a semmittevésből, és ez mindannyiunkat nagyon feldühít“.

Palmer az interjúban az új podcastját, a Griftonomicsot népszerűsítette, amelynek neve szintén tükrözi a kriptóval kapcsolatos aktuális kritikáit.

Őszintén azt hittem, hogy [a kripto] egy kicsit gyorsabban fog összeomlani, és az emberek megtanulják a leckét.” – mondta Palmer. “Az elmúlt hat hónapban azonban folyamatos erősödő kitartást láttam. Látod ezeket a nagy pénzzel rendelkező nagy embereket, akik beszállnak, és ez azt jelenti, hogy a trend nem lassul le.” Azt az elképzelést is elvetette, hogy a “kriptotél” már itt van a sarkon. “Még mindig rengeteg pénzt látok a kripto promótereknél. Arra várnak, hogy újabb bolondokat húzzanak be. Ez ciklikusan történik.”

Palmer nagyon rossz véleménnyel volt az ICO-kal, DAO-kal és NFT-kel kapcsolatban is. Ezeket mind átverésnek jellemezte, és a Initial Game Offerings-ket (IGO-k) pedig az iparág legújabb csalásának nevezte. Az Initial Game Offerings az ICO-khoz hasonló események, amikor a befektetők elővásárolják egy blokkláncjáték NFT-it vagy játékbeli valutáit.

A beáramló pénz ellenére a Dogecoin alkotója még mindig úgy véli, hogy a kriptókkal szembeni cinizmus egyre nő. Elmesélte, hogy 2013 és 2020 között szinte csak “kriptoszkeptikusokkal” vette körül magát, de “egytől egyig fokozatosan megitták a kripto Kool-Aid-et“. Most azonban úgy látja, hogy a lelkesedés alábbhagy: “az emberek által elszenvedett pénzveszteség miatt miatt mostanában csökken a lelkesedés. Szerintem szükség lesz egy összeomlásra. Szerintem már régóta esedékes valamiféle kipukkadás, de nem hiszem, hogy ez egy nagy összeomlás lesz. Azonban fájdalmas lesz, és sajnos valószínűleg a kisebbségeket és a [társadalmi-gazdasági spektrum] alsó végén lévőket fogja érinteni, amikor ez bekövetkezik.

Dogecoin árfolyam
Dogecoin árfolyam alakulása az elmúlt 1 évben

Palmer nincs jó véleménnyel Muskról sem

Palmernek volt néhány keresetlen szava a Dogecoin-t promotáló Tesla vezérigazgatójához, Elon Muskhoz is.
Ő egy szélhámos, aki egy víziót ad el abban a reményben, hogy egy nap teljesíteni tudja, amit ígér. De most még fogalma sincs, mit fog tudni elérni. Csak nagyon jó abban, hogy úgy tegyen, mintha tudná” – mondta. “Az a véleményem róla és az összes milliárdosról, hogy nem sokat törődöm velük.”

A Dogecoin-t Jackson Palmer és Billy Markus szoftverprogramozók hozták létre 2013-ban, akik a projektet az akkoriban kialakuló őrület, az újdonságon kívül kevés értékkel bíró altcoinok létrehozásának szájbarágós szatírájának szánták. A kriptovaluta azonban azóta fanatikus rajongótábort szerzett, amikor a Bitcoin 2020 végén megkezdte legújabb bikafutását. A Dogecoin támogatóit a kriptoszektorban “Doge Army” néven emlegetik.

A coin avatárja az ikonikus pufók Shiba Inu kutya. A kutya arca mémként vált ismertté, olyan imádnivaló, tört angol nyelvű mondatok kíséretében, mint a “Much wow” és a “Very impress”.

Shiba Inu

A Dogecoin is a Twitteren keresztül vált apró, de gyakran jövedelmező popkulturális jelenséggé. Olyan hírességek, mint a rapper Snoop Dogg, a rockzenész Gene Simmons és a multimilliárdos Elon Musk, mindannyian mondtak pár jó szót a kriptopénzről a Twitteren, gyakran pumpálva az árfolyamot.

Tavaly Jackson Palmer indított egy fanyar Twitter-tirádát is korábbi projektje ellen, amelyet 2015-ben hagyott ott. A nagyon erős kritikája a második tweetjéből szűrődött át:
“Évekig tartó tanulmányozás után úgy vélem, hogy a kriptopénz egy eredendően jobboldali, hiperkapitalista technológia, amely elsősorban arra épült, hogy az adóelkerülés, a csökkentett szabályozási felügyelet és a mesterségesen kikényszerített szűkösség kombinációjával felerősítse a támogatóinak a vagyonát”.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy Palmer kiábrándult a kriptovalutákból…