A legnagyobb ICO tokenkibocsátások: milliárdok a NAGY semmire?

Három évvel ezelőtt, a 2017-es nagy Bitcoin bikaroham után a befektetők több mint 22 milliárd dollárt toltak különféle tokenkibocsátásokba (ICO- initial coin offerings). Az ICO tokenkibocsátások akkor az egyik legnépszerűbb tőkebevonási lehetőség volt, amit még a 2016-os Ethereum ICO alapozott meg.

2017-ben és 2018-ban az tokenkibocsátások több száz projektet juttattak tőkéhez azzal az ígérettel, hogy megépítik az új decentralizált digitális jövőt. Ennek megtestesítői lettek volna a nagyméretű decentralizált tárolóplatformok, igazságosabb fizetési rendszerek, és komplex DeFi termékek.

Ahogy az lenni szokott, a legtöbb projekt nem élte túl a hájpot. Voltak, amiknek az amerikai SEC-kel gyűlt meg a baja illegális részvénykibocsátás vádja miatt. Van közülük azonban jó pár, ami betartotta ígéretét, és ma is fontos szereplői a kriptoszektornak.

DAO

DAO - A legnagyobb ICO tokenkibocsátások: milliárdok a NAGY semmire?

A DAO az eredeti megtestesítője a Decentralized Autonomous Organization eszméjének, amely szerint a nyílt forráskódú kód egy új irányítási mechanizmust kínál a tradicionális vezetés helyett. Úgy tervezték meg, hogy a kriptoprojektek számára kockázati tőke finanszírozási platformot teremtsen, ahol a tőkét bizonyos kritériumok alapján automatikusan osztják szét.

2017 májusában a DAO fejlesztői elindították az első ICO-t. A tokenkibocsátás során 12.7 millió ETH-t gyűjtöttek, amely akkor körülbelül 150 millió dollárt jelentett. Szerencsétlenségükre a projektet félbe kellett hagyni, miután egy hacker körülbelül 50 millió dollárnyi tőkét lopott el az okos szerződésből.

Az Ethereum közössége akkor úgy döntött, hogy hard forkolják a hálózatot, amely által vissza lehetett fordítani a hacket, és az ellopott ETH visszakerült a befektetőkhöz. A döntés ugyanakkor óriási vitát kavart, mert ezzel megszegték a decentralizált főkönyvű rendszerek megváltoztathatatlanságát, és a blokklánc szoftverkódjának felülírhatatlanságát.

Bancor

Bancor

2017. júniusában a svájci Zugban bejegyzett Bancor 3 óra alatt 153 millió dollárt húzott be, a befektetők között olyan neves társaságok és személyek is akadtak, mint Tim Draper és a Blockchain Capital. A tokenkibocsátás során bevont tőkét egy olyan platform tervezésére akarták fordítani, amely megkönnyítené a felhasználóknak saját natív blokklánc tokenjeik indítását.

Két évvel később a tokenjük, a BNT összeomlott. Hackerek több mint 13,5 millió dollár értékű tokent loptak el a Bancor decentralizált tőzsdéjéről. 2019-ben pedig jött az újabb csapás, a platformról ki kellett tiltani az amerikai felhasználókat a szabályozói környezet bizonytalansága miatt.

Ugyanebben az évben név nélkül nyilatkozó bennfentesek arról számoltak be, hogy habár a Bancor az ICO ígéretének az oroszlánrészét teljesítette, mégis az ICO során gyűjtött tőke egy részét rosszul fektette be.

Az elmúlt hónapokban a DEX tőzsdék nagyot profitáltak a decentralizált pénzügy népszerűségéből. Sajnos azonban a BNT tokennek nem sikerült visszaszereznie piaci erejét, és nagyon messze van a mindenkori csúcsától, amit 2018. januárjában ért el.

Sirin Labs

Sirin Labs Finney

A szintén svájci székhelyű Sirin Labs 158 millió dollárnyi tőkét gyűjtött 2017. decemberében azzal a céllal, hogy megépítse a világ első blokklánc alapú telefonját. A Finney névre keresztelt telefon beépített kriptovaluta tárcával is rendelkezett volna, és saját tokenjük, az SRC által tudtak volna a felhasználók a dapp ökoszisztémával interaktálni.

A Sirin teljesítette ígéretét, egy évvel később megjelent a Finney. Azonban a kezdeti lelkesedés hamar kifulladt, és 2019. áprilisában a startup kénytelen volt elbocsátani munkaerő-állományának 25%-át. A Sirin vezérigazgatója is nehéz időszakkal nézett szembe, ugyanis több jogi pert is a nyakába akasztottak más üzleti vállalkozásai miatt. Emellett a startup egy 6 millió dolláros kifizetetlen számlát is felhalmozott a mobil gyártási költségei miatt.

Az SRN token árfolyama, nyugodt szívvel kijelenthetjük, szétporladt. 2018. januári csúcsáról, amikor egy token 3.51 dollárt ér, ma 0.018 USD áron ‘kereskednek‘ vele. Mindeközben a HTC és a Samsung is kijött a saját kriptovaluta kompatibilis mobiltelefonjával.

Tezos

Tezos

Újra Svájc, és újra Zug. A Tezos Alapítvány 232 millió dollárt gyűjtött 2017. júliusában egy okosszerződés platform megépítésére, amellyel az online digitális gazdaságot akarták megalapozni, többek között a játékipart is.

A Tezos egyedi értékesítési ajánlata az önjavító irányítási modellje volt, amely megakadályozott volna olyan hard forkokat is, mint amilyen a DAO esetében is előfordult, lásd az első bekezdést. E helyett befektetők egy csoportja pert akasztott a kibocsátó cég nyakába azzal a váddal, hogy a projekt az ICO-jával megszegte a SEC értékpapír kibocsátási előírásait. A per éveken keresztül zajlott és csak tavaly szeptemberben sikerült lezárni úgy, hogy a Tezos Alapítvány beleegyezett egy 25 millió dolláros kártérítés kifizetésébe.

Szerencsére a Tezos esetében még nincs minden veszve. Egy francia bank például a Tezos blokkláncát választotta egy digitális euró kibocsátásához. Szintén fontos szerepet játszik a DeFi szektor felfuttatásában is, és a tokenje, az XTZ tavaly decemberben történelmi csúcsot regisztrált 4.39 USD árfolyamon. Azóta korrigált, és 2.50 dollár körül kereskedik.

Másik nagy szerencséje a Tezos mögötti alapítvány esetében, hogy az anno begyűjtött coin és tokenbefektetések 60%-át Bitcoinra konvertálta, aminek az értéke mára bőven meghaladja az egymilliárd dollárt.

Filecoin

Filecoin - A legnagyobb ICO tokenkibocsátások: milliárdok a NAGY semmire?

A Protocol Labs, a cég, amely a Filecoin mögött áll, 2017. szeptemberében jutott 257 millió dollár értékű digitális eszköz befektetéshez. Az ígéretük szerint az adattárolás piacára kínálnának egy decentralizált alternatívát, amely nem ígért kevesebbet, mint amilyen az Airbnb megjelenése volt a vendéglátás területán.

Az ígéretes projektet folyamatos csúszások hátráltatják, például csak 3 évvel rá, 2020 októberében indult el a főhálózatuk. A Filecoin tokenje (ami nem is token, hanem egy ígéret, ui. piaci forgalomban elenyésző mennyiségű FIL token került eddig), a FIL akkor 26 dolláros árfolyamon nyitott. A csúcs ezután 63 dollárra ment fel, ám mára 31 dollárra szelídült az árfolyama.

A társaság vezérigazgatója Juan Benet novemberben arról számolt be, hogy már több mint 1 exabyte tárolási kapacitás van lekötve a felhasználók oldalán, amiért cserébe FIL tokenekben részesülnek.

Dragon Coin

dragon coin

Az ICO buborék közepén 2018 márciusában indult el a makaói székhelyű Dragon Inc. Dragon Coin (DRG) tokenje, egy fizetési rendszer, amellyel Délkelet-Ázsia online kaszinópiacát célozták meg. Mind a privát, mind pedig az intézményi befektetők ráugrottak a lehetőségre, és annyian fektettek a szerencsejáték tokenbe, hogy az 320 millió dollárt gyűjtött összesen.

Az ICO után nem sokkal azonban a New York Times publikált egy cikket, ami a hírhedt Cambridge Analytica-t összemosta Dragon Coin promóciós kampányával. Mint tudott a Cambridge Analytica arról ismert, hogy a politikai tanácsadócég több száz politikai választást befolyásolt kampányaival világszerte, közte a Brexit-kampányt és Trump elnökválasztását is 2016-ban. A cikk egyben kapcsolatot talált a Dragon Coin és Wan Kuok-koi között, aki egy nagystílű makaói gengszter. Természetesen a Dragon tagadodta az összes vádat, de ez kevés volt az üdvösséghez.

Vizsgálatot indított a tájföldi ügyészség, ami során kiderült, hogy a Dragon Coin promózásának része volt egy szinten kétes hírű tájföldi színész is, Jiratpisit “Boom” Jaravijit, aki az ICO során összegyűjtött tőke komoly részét a saját bankszámláján vezette. Jaravijit ártatlansága mellett kardoskodott, ám a büntetőper még most is zajlik. A nyomozás során az is kiderült, hogy a tőkét földterület szerzésre is igánybe vették, egy másik részét pedig tőzsdekereskedéssel játszották tisztára.

A DRG token értéke a 2018-as 2.34 csúcsról 0.02 dollárra zuhant.

Telegram TON

félmilliárd Telegram | telegram felhasználói adatok dark weben

Pavel és Nikolai Durov, orosz születésű testvérek állnak a Telegram üzenetküldő alkalmazás mögött. Ők 2018-ban két körben 1.7 milliárd értékű tőkéhez jutottak az általuk bevezetendő Telegram Open Network (TON) hálózat indításához.

A hálózat lényege, hogy blokklánc alapú üzenetküldést és utalásra legyen alkalmas. A hálózatnak 2020-ban kellett volna indulni aztán jött a bomba, mikor az amerikai SEC illegális részvénykibocsátásra kivatkozva 2019. októberben elkaszálta a hálózatot.

Pavel Durov múlt év májusban jelentette be, hogy habár minden tőlük telhetőt megtettek, a TON hálózatot és tokent ennek ellenére sosem fogják tudni kibocsátani. A rákövetkező hónapban a SEC elrendelte, hogy a Telegram juttassa vissza az 1.2 milliárd dollár értékű befektetett forrást az eredeti tulajdonosaiknak és még mellette kaptak egy 18.5 millió dolláros pénzbírságot is.

EOS

EOS árfolyam | EOS hard fork, barátságos

Az EOS a hetedik legnagyobb blokklánc platform a világon piaci kapitalizáció alapján. Momentán az EOS token kereskedelmi árfolyama 4 dollár körül alakul.

Az EOS mögötti alapítvány a közel egy évig húzódó tokenkibocsátása során 4.2 milliárd dollárnyi tőkét gyűjtött és ezzel 2018-ban a top 5 legnagyobb tőkebevonsát végrehajtó techcégek közé verekdte magát, csak az Epic Games, Uber és az e-cigaretta fejlesztő Juul tudta megelőzni.

Az EOS projekt mögött a Block.One CTO-ja és ügyvezetője Dan Larimer áll, aki korábban nagy szerepet játszott a közösségi blog Steemit és a BitShares DEX elindításában is.

Az EOS mint az Ethereum legnagyobb versenytársa lett beharangozva, csak épp gyorsabb és olcsóbb, amit az úgynevezett delegált proof-of-stake konszenzus mechanizmusuk (dPoS) biztosít.

A platform azóta több technikai problémába is belefutott, és az is kiderült, hogy közel se akkora a decentralizáltsága, mint ami egy elosztott főkönyvi hálózattól elvárható lenne. Egy 2020 júniusban kiadott elemzés alapján óriási a fejlesztő elvándorlás a platformról, sőt mit több, a múlt év végén már Dan Larimer alapító is kifelé kacsintgatott, mikor bejelentette, hogy elhagyja a projektet.

Ahogy láthatjátok, óriási pénzekről van szó, amit a 2017-ben hiszékeny és hájpra felülő befektetők szinte biztos hogy nem fognak újra látni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.