A Facebook guru Zuckerberg a metaverzumok jövőjéről beszélt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Facebook alapító vezérigazgatója régóta hisz a metaverzumok eljövetelében, melyek víziója szerint egy nap az online térbe helyezik át a még megmaradt offline életünk jelentős részét is. Egyesek szerint pedig ez a jövő már sokkal közelebb került, mint gondolnánk, anélkül, hogy észrevettük volna.

A metaverzum a valós vagy egy képzeletbeli világ egyfajta virtuális leképzése, online térbe helyezése. A metaverzumok híveinek ígéretei szerint a valódi világunk efajta virtuális másai teljesen át fogják alakítani a jövőben azt, ahogy társas életet élünk, szolgáltatásokat veszünk igénybe, vagy ahogy turistáskodunk.

A metaverzum fogalma nem feltétlenül mindig egyértelmű, és ezek jövőjét a metaverzumok hívei is különböző módokon képzelik el. A leggyakoribb irányvonal mentén a metaverzumok a mátrix filmekből ismert digitális világra hasonlítanak, vagyis a jövőben különböző segédeszközökkel (pl. VR-szemüveg), akár a nappalinkban ülve is eljuthatunk a világ bármely pontjára.

A Facebook guru Zuckerberg állítása szerint már középiskolás korában foglalkoztatták a metaverzumok, azonban mostanra úgy érzi, hogy tényleg adott a technológiai fejlettség ahhoz, hogy belekezdjen egy komolyabb metaverzum projektbe.

Zuckerberg mindenkit lázba hozott

Zuckerberg a Verge portálnak adott interjúja óta a fél techvilág azon ég, hogy vajon tényleg komolyan gondolta-e amit mondott, és ha igen, mégis hogyan fogja elkezdeni a megvalósítást. Vagy, hogy fog-e blokklánc, esetleg kriptó technológiára támaszkodni.

A metaverzumok pedig nem kell, hogy a valós világ száraz utánzatai maradjanak. A virtuális térben olyan szép, idilli, vagy akár a fizika törvényeinek is ellentmondó környezetet teremthetünk az emberek szórakoztatására, ami a valóságban sosem lenne lehetséges.

Amikor a metaverzumok lehetséges kezdeti alkalmazásairól kérdezték, a Facebook feje az online interakciók mikéntjét kezdte el feszegetni. Szavaival élve: „Bár az emberek egyre több időt töltenek el az online térben, közben mégis csak egy rendkívül egyszerű 2 dimenziós felületen keresztül tudnak kapcsolatba lépni egymással (ez ugyebár a képernyő), Szerintem a legtöbb ember nem így szeretné tartani a kapcsolatot a barátaival és ismerőseivel”.

Tehát kezdetnek lehet, hogy egy VR videojátékra gondolunk, amelyben magunkat a képernyő helyett egy VR szemüvegen keresztül ténylegesen a 3 dimenziós térben látjuk, és így tudunk kapcsolatba lépni másokkal a virtuális térben.

A legtöbb szakértő szerint a metaverzumok igazából már eleve velünk vannak, csak eddig nem így hívtuk őket. Hiszen a tág meghatározás szerint bármelyik online többjátékos videójáték is egyfajta kezdetleges metaverzumként funkcionál.

Más szakértők szerint a metaverzumok társadalmilag is hasznosak lehetnek, hiszen segítségükkel közelebb lehetne hozni a különböző kultúrájú, különböző társadalmi helyzetű és különböző helyen élő embereket egymáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.