A Facebook saját dolgozóit is megijeszti – akkor mi miért bízunk még mindig benne?


Frissen végeztél az egyetemen, a diplomádon még szinte meg sem száradt a tinta, és teljes lelkesedéssel veted magad bele az álláskeresésbe. Hova akarnál menni programozóként, ha nem a közösségi média óriás Facebookhoz? Nem az a csúcsa a tech állásoknak mostanában? Úgy tűnik nagyon nem. Egy friss felmérés legalábbis erősen arra mutat, hogy egyre kevesebben akarnak a médiavállalatnál dolgozni.

2016 végén még a frissen végzett szoftver mérnökök 90%-a dolgozott volna boldogan a Facebooknak, írja a CNBC legújabb felmérésében, melyben Facebook toborzókat is meginterjúvoltak. Ez a szám azonban mára, 2019 elejére már nagyjából csak 50%. Azaz mindössze minden második potenciális dolgozót képes elérni magának a Facebook.

A Facebook saját dolgozóit is megijeszti – akkor mi miért bízunk még mindig benne?

Ez először nem tűnne olyan nagy problémának, hiszen még ez is rengeteg munkaerőt jelent. Azonban a helyzet nem ennyire egyszerű: nem csak, hogy rohamosan csökken a potenciális dolgozók száma, de sokan a jelenlegi Facebookosok közül is otthagyják a vállalatot.

Túl sok a botrány a Facebook háza táján

És hogy mi nem tetszik nekik? Röviden, tömören: a folyamatos Facebook botrányok. Bár úgy tűnik, hogy a Cambridge Analytica problémákat még kiheverte a médiaóriás (vagy az emberek nagy része csak szimplán túl kényelmes, hogy ott hagyja a problematikus közösségi oldalt), azonban a dolgozók egy részének kifejezetten nem tetszett, ahogy a Facebook a személyes adatok értékesítését kezelte.

A CNBC-nek adott interjúban az egyik, már a Facebooktól eltávozott toborzó ezt kifogásolta:

“A legnagyobb probléma az volt, hogy ugyanakkor értesültünk a problémákról, mint az összes többi ember. Olyan volt, hogy ‘várj, nem kellett volna az egyik főnökünknek elmondania ezt nekünk, ahelyett hogy a szüleinktől vagy a barátainktól halljuk először?’. Teljesen lesokkolt.”

És mielőtt még valaki azt hinné, hogy nagyon aggódunk a Facebook jövője miatt, nem erről van szó. A dolgozók növekvő bizalmatlansága azonban két érdekes kérdést is felvet.

Egyrészt, ha a legjobb programozók inkább a Google-höz és az Amazonhoz mennek el (bár azok a vállalatok is messze állnak a hibátlanságtól), akkor lesz-e elég kapacitása a Facebooknak ahhoz, hogy sikeresen létrehozza a régóta beharangozott kriptoprojektjét?

Másrészt pedig, ha a saját dolgozóik ennyire nem bíznak a vállalatban, akkor mi miért bíznánk a Facebook Coinban?


Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.