Megrengetheti a világot, alakulóban a Facebook Coin

A Facebook többek között a Visa-val és a Mastercard-dal is egyeztet. A közösségi óriás folyamatosan bővíti kripto divízióját.

Folynak az egyeztetések

A nagy bankkártya társaságokkal is egyeztet a közösségi média császára, a Facebook, hogy rávegye azokat, támogassák és finanszírozzák a Facebook Coin fiat (hagyományos deviza) alapú kriptopénzét.

Egy csütörtöki The Wall Street Journal riport szerint van néhány hiteles forrása, akik többet tudnak az ügyről. A Facebook már több, mint egy éve dolgozik, hogy egy stabilcoin alapú fizetési rendszert vezethessen be közösségi platformjain. Belső vállalati berkekben csak “Libra Projektnek” nevezett fejlesztés célja, hogy lehetővé tegye a Facebook több, mint kétmilliárd felhasználója számára az egymás közötti kriptopénz küldést és a kriptopénzben történő online vásárlás lehetőségét.

A Visa és a Mastercard mellett a Facebook tárgyalásokat folytat a First Data Corp.-pal is, annak érdekében, hogy összességében 1 milliárd dollárnyi fedezetre tudják növelni a stabilcoin tartalékát, így is biztosítva az áringadozásoktól mentes fizetési környezetet.

A jelentés szerint a Facebook e-kereskedelmi szolgáltatókkal is kapcsolatban áll, és mind a finanszírozás, mind a támogatás területén zajlanak egyeztetések. Az is a tervek között van, hogy a Facebook a kriptopénzzel fog fizetni a felhasználóknak a reklámok megtekintéséért, valamint a hirdetőknek is lehetővé teszi, hogy elfogadják a tokent és a későbbiekben további hirdetésekért fizessenek vele.

Facebook Coin a vezető bankkártya szolgáltatókra is veszélyes lehet

Az is szerepel a tervek között, hogy kiiktassák a 2-3% körüli kártyadíjakat, amiket a kereskedőknek a bankok irányába kell megfizetniük minden egyes tranzakció után. A Wall Street Journal szerint:

“Ha ezt sikerül véghezvinni, akkor a projekt a kártyatársaságok világszintű dominanciáját is megtörheti.”

Tavaly decemberben arról lehetett olvasni, hogy a közösségi média óriás első körben az indiai piacra fókuszálhat, méghozzá a Facebook által 2014-ben felvásárolt WhatsApp üzenetküldő app-en keresztüli hagyományos devizához kötött kriptopénz utalások lehetővé tételével.

Ross Sandler a Barclays munkatársa szerint a Facebook kriptopénz projektje nagyjából 3 és 19 milliárd dollár közötti többletbevételt hozhat 2021-re.

A Facebook saját blokklánc technológiával foglalkozó részlegét már 2018 májusában felállította, azzal a céllal, hogy feltérképezzék a technológiában rejlő lehetőségeket. Azóta is folyamatosan bővül a részleg, jelenleg is több, mint 20 nyitott pozíció elérhető, többek között jogi szakértőket, mérnököket és marketingmenedzsereket is keresnek.

Korábban, már az idei évben a Facebook vett már át alkalmazottakat a Chainspace startuptól, akik a blokklánc skálázásával foglalkoznak adatbázis-szegmentáció segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük