A fedezeti alapok legnagyobb nevei karolják fel a kriptovalutákat

Míg néhány kisebb alap viszonylag korán felkarolta a bitcoint és más digitális valutákat, az iparág legnagyobbjai egy ideig kérették magukat. Most viszont a világ legelismertebb befektetői is felkarolták a kritpopénzeket, ezzel pedig számos kapu nyílt meg. A PwC új jelentése szerint bár jelenleg a fedezeti alapoknak csak 21%-a fektet digitális eszközökbe, a nagyhalak további egynegyede már idén azt tervezi, hogy belép a kripto ökoszisztémába.

Vannak még nagy nevek, akik távol tartják magukat ettől a területtől, mint például Ken Griffin és a Citadel, aki egy februári CNBC interjúban azt vallotta, nem is érti a kriptovalutákat.

“Értem, hogyan kell értékelni egy részvényt. Értem, hogyan kell gondolkodni a valutaárfolyamokról világszerte. Nem tudom, hogyan kell gondolni egy digitális tokenre” – mondta akkor.

Több fedezeti alapkezelő azonban nem teketóriázott és nyitott a kriptovaluta tér felé.

Point72 Asset Management

Májusban a Steve Cohen milliárdos kezében lévő Point72 eszközkezelő egy levélben azt közölte a befektetőkkel, hogy “vizsgáljuk a blokklánc technológia körüli lehetőségeket és annak átalakító képességeit”. A Bloomberg szerint a levélben azt írta a vállalat: “Hiba lenne figyelmen kívül hagyni a most már 2 billió dolláros kriptovaluta piacot.”

Tudor Investment Corporation

Paul Tudor Jones már több mint egy éve bitcoin bika. A Tudor Investment Corporation milliárdos alapítója a bitcoinba való befektetést ahhoz hasonlította, mintha korán beszállt volna egy trendi technológiai cégbe. Tavaly azt mondta, hogy vagyona 1-2%-át bitcoinba fekteti, és később kiderült, hogy a Coinbase-t és a Bakkt-ot használja letétkezelőként.

“A legjobb profitmaximalizáló stratégia a leggyorsabb ló birtoklása. Ha jósolni kényszerülök, akkor az én fogadásom a bitcoinra esik” – jelentette ki Jones.

Bridgewater Associates

Mindenkinek, aki az infláció miatt aggódik, annak Ray Dalio nem a kötvényeket, hanem a bitcoint ajánlja.

A Bridgewater Associates milliárdos alapítója a múlt héten a CoinDesknek adott interjújában elmondta, hogy arra számít, hogy az amerikai dollár hamarosan leértékelődik, ami a bitcoin árfolyamát feljebb nyomja. Az interjúban azt is elárulta, hogy személyesen is befektetett a bitcoinba, ami némileg meglepő, mivel korábban szkeptikus volt a kriptovalutát illetően.

Még tavaly a befektetőknek írt levelében a bitcoint “egy pokoli találmánynak” nevezte, idén viszont 180 fokos fordulatot vett Dalio. Nem világos, mennyi kriptót tart a Bridgewater.

Millennium Management

A milliárdos Izzy Englander tulajdonában lévő Millennium különböző eszközökön keresztül, többek között ETF-ek és a Grayscale Investments révén rendelkezik kriptovalutákkal.

A Grayscale, amely több százmilliót gyűjtött be a fedezeti alapoktól, 14 különböző letétet működtet, amelyek különböző kriptodevizákba fektetnek be, többek között bitcoinba, ethereumba, litecoinba és más digitális valutákba.

Third Point Management

Dan Loeb, a Third Point milliárdos alapítója már azelőtt utalt a kripto kitettségére, hogy az a szabályozói bejelentésekben megjelent volna.

Amikor a Coinbase médiarészlege arról számolt be, hogy Loeb a Coinbase ügyfele, Loeb azt tweetelt, #holdr-nak. Cége az eToro-nál is befektetett, azt viszont nem tudni, hogy a Third Point mennyi kriptovalutával is rendelkezik.

Brevan Howard

Alan Howard, a Brevan Howard milliárdos társalapítója személyes vagyonát már korábban is digitális valutákba fektette, vállalata pedig most követi a példáját.

A Bloomberg szerint a Brevan zászlóshajó alapjának legfeljebb 1,5%-át fektetik majd digitális eszközökbe. A hírportál áprilisban arról számolt be, hogy Johnny Steindorff és Tucker Waterman, a Distributed Global kripto befektetési cég társalapítói fogják felügyelni az alap kezdeti allokációját. Brevan befektetője a Distributed Globalnak, valamint a One River Asset Managementnek, amely saját kriptoalapokat működtet.

Man Group

2017-ben a Man Group vezérigazgatója, Luke Ellis a Reutersnek azt mondta, hogy cége a kriptovalutákat is hozzá fogja adni a befektetőknek kínált lehetőségekhez, de úgy tűnik, Ellis nem hisz a bitcoin evangélisták által hangoztatott hosszú távú előnyökben. A CNBC-nek adott márciusi interjújában azt mondta, hogy a bitcoin inkább kereskedési eszköz, mint hosszú távú befektetési eszköz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük