A Fehér Ház újra elővette a 30%-os kriptobányászati energiaadó ötletét

A Fehér Ház Council of Economic Advisers testülete május 2-én egy blogbejegyzést írt a kriptobányászati adóról, amely rögtön erős kritikát váltott ki a kriptoközösségből.

A Biden-adminisztráció most újra a 30%-os Digital Asset Mining Energy (DAME) adó kivetését tervezi a kriptovaluta bányászokra, ami része annak a kormányzati erőfeszítésnek, amelynek célja, hogy minimalizálja a szektor állítólagos negatív hatását a klímaváltozásra.

kriptobányászati adó

A javasolt kriptobányászati adót először március 9-én jelentették be Joe Biden elnök 2024-es pénzügyi évre szóló költségvetésének részeként. Ez alapján 30%-os jövedéki adót kívánnak kivetni a kriptobányászok által használt villamos energiára.

“A digitális kriptobányászok villamosenergia-használatára kivetett jövedéki adó csökkentheti a bányászati tevékenységet a kapcsolódó környezeti hatásokkal és egyéb ártalmakkal együtt.” – írta akkor a Pénzügyminisztérium jelentése.

A Fehér Ház Council of Economic Advisers testületének május 2-i nyilatkozata azonban ismét napvilágra hozta a javaslatot, ezzel próbálva igazolni az új adó szükségességét.

“Jelenleg a kriptobányász cégeknek nem kell megfizetniük azt a teljes költséget, amelyet másokra rónak a helyi környezetszennyezés, a magasabb energiaárak és a megnövekedett üvegházhatású gázok kibocsátásának éghajlatra gyakorolt hatásai miatt.” – írta a CEA.

A DAME adó arra ösztönzi a cégeket, hogy kezdjék el jobban figyelembe venni, milyen károkat okoznak a társadalomnak a tevékenységükkel.” – indokolták, hozzátéve: “Míg a kriptoeszközök virtuálisak, a számításigényes bányászásukhoz kötött energiafogyasztás nagyon valós. És ez nagyon valós költségekkel jár.”

Nem igaz, hogy a kriptobányászat környezetszennyező

A blog olyan jelentésekre is hivatkozott, amelyek azt sugallják, hogy a kriptobányászat negatív tovagyűrűző hatásokkal jár a környezetre, az életminőségre és az elektromos hálózatokra. A megnövekedett áramtermelésből származó szennyezés az alacsony jövedelmű társadalmi rétegeken csapódik le, miközben megnöveli a fogyasztók villamosenergia-költségét.

Továbbá még azt is sugallja, hogy a meglévő tiszta energiát (például vízenergiát) használó kriptobányászat továbbra is negatív hatással lehet a környezetre azáltal, hogy a többi villamosenergia-fogyasztót „piszkosabb” áramforrásokhoz kényszeríti.

Fehér ház energiadó

A Council of Economic Advisers által közzétett Twitter bejegyzés széles körű kritikát váltott ki a közösségből. Néhányan “félrevezetésnek” és “propagandának” nevezték, míg egy Twitter-felhasználó azzal érvelt, hogy egy ilyen adó “egyszerűen Oroszországba és más országokba tolná a Bitcoin bányászatot.”