Ez lehet a legzöldebb megoldás a bitcoin bányászatban

Egy írországi farmon a világon elsőként vezettek be egy olyan eljárást, amelynek segítségével szerves hulladékból annyi energiát tudnak termelni, hogy az fedezi a bányászfarm költségeit.

Az elmúlt években világszerte egyre nagyobb szakadék alakult ki a bitcoin bányászok és a környezetvédők között. És bár az utóbbi időben egyre többen próbálják meg „zöldebbé” tenni a bányászatot, a BTC bányászata évente átlagosan még mindig 22 millió tonna szén-dioxidot termel. Pontosan ezért volt nagy szó a megújuló energiaforrások felé irányuló törekvés, amely messze túlmutat a bányászaton, és világszerte az energiaigényes iparágakban is az egyik legfontosabb kérdés. Viszont annak ellenére, hogy sok bányász támogatta az elképzelést, a legtöbben kizárólag a víz-, szél- és napenergia felhasználásában gondolkodtak.

A nap 24 órájában működhet az új rendszer

Írország északkeleti részén található egy kis bányászfarm, amely megoldást talált a bitcoin magas energiafogyasztására. A festői szépségű Armagh megye egyik telepén ugyanis 35 új generációs bányászgépet működtetnek egy olyan eljárással, amely gyakorlatilag teljes mértékben fedezi a farm költségeit. Az energiaforrás ráadásul a nap 24 órájában működhet anélkül, hogy ki lenne szolgáltatva a környezeti elemeknek, amit a szél-, a nap- és a vízenergia sokszor nem tud biztosítani.

Az eljárás lényege, hogy anaerob emésztési folyamat során mikroorganizmusok a szerves hulladékot biogázzá alakítják át. Az így előállított finomított biogáz hő vagy elektromosság előállítására használható, a megmaradt, nem megemésztett anyag pedig kiválóan alkalmazható talajjavításra. Sok szakértő szerint ez az energiaforrás lehet az a következetes és zöld megoldás, amelyet a bitcoin bányászok már régóta keresnek.

anaerob emésztő bitcoin bányászatban

Az anaerob emésztővel működő bányászfarm megvalósítója egyébként Mark Morton, egy fiatal, Corkban élő bitcoin hívő, aki jelenleg az egyik legfontosabb döntéshozó a Scilling Miningnál, Írország egyik úttörő kriptovállalatánál. Morton munkája kifizetődött, amikor az armagh-i farm tulajdonosa felkereste őt, hogy többet tudjon meg a BTC bányászatról, és hogy felhasználhassa az anaerob emésztője által termelt felesleges energiát. Néhány találkozóval később Morton már a bányászgépek beszerzésén és az infrastruktúra kiépítésén dolgozott, hogy az ötletet valóra váltsa.

Az Egyesült Királyság egy 10 millió fontos alapot hozott létre a hasonló rendszerek támogatására

A telepen jelenleg 35 új generációs bányászgép működik, és további 33 bányászgép számára van kapacitás. A farm 0,42 BTC-t termel havonta, ami a mostani árfolyamon számolva 8148 dolláros havi bevételt jelent.

Fontos leszögezni, hogy a megújuló energiaforrásokkal, például a szél- és napenergiával ellentétben az anaerob emésztés a nap 24 órájában, mindentől függetlenül képes működni. Ennek eredményeképpen egyes kormányok már elkezdték támogatni az anaerob emésztők telepítését, az Egyesült Királyság például egy 10 millió fontos alapot hozott létre az ilyen és ehhez hasonló rendszerek fejlesztésének támogatására.

A folyamatos üzemidő mellett egyébként az eljárás egyik további előnye, hogy a megtérülési idő nagyjából két év, de Morton szerint kedvező feltételek mellett ez az idő akár mindössze tíz hónap is lehet.

Mivel világszerte több mint 20 ezer anaerob emésztő működik, és évente nagyjából ezer új rendszert helyeznek üzembe, fontos kérdés, hogy mekkora lehetőség van az emésztők tulajdonosai és a bitcoin bányászok közötti partnerségre. És bár ezt a kérdést egyelőre még nem nagyon lehet megválaszolni, Morton és a Scilling Mining bebizonyította, hogy mennyi előnye van egy bányászfarm és egy ilyen üzem együttműködésének. Morton szerint egyébként a vállalat itt nem fog megállni, ugyanis a Scilling Mining egyik célja, hogy az év végére több anaerob emésztőt használó bányászfarm is működjön.