Egy fehérorosz bank már kriptovaluta szolgáltatásokat is nyújt ügyfeleinek

Egy fehérorosz bank zöld utat kapott a digitális eszközökhöz kapcsolódó átutalások feldolgozására. A DFS, a Belveb Banking Holding VEB Technologies leányvállalatát nemrégiben a High Tech Parkban (HTP) vették nyilvántartásba. Az országnak ez a különleges ipari és gazdasági övezete már most sok kriptovállalatnak ad otthont.

A DFS LLC a Finstore.by üzemeltetője, amely tokeneladások és kereskedések platformját biztosítja. A Belveb Bank hagyományos banki szolgáltatásokat fog nyújtani ügyfeleinek, jelentette be a fehérorosz hírportál, a Dev.by. A vállalati és magánszemélyek tokeneket vásárolhatnak a Finstore által kínált különféle érmekibocsátási projektekből.

Fehéroroszország, az Alekszandr Lukasenko által 2017 végén aláírt elnöki rendelettel legalizálta a kriptovalutákhoz kapcsolódó tevékenységeket. A VIII. számú, a “Digitális gazdaság fejlesztésről” szóló rendelet 2018. március 28-án lépett hatályba a kriptovaluta tőzsdék, a kezdeti érmekibocsátás, a bányásztevékenység és az okosszerződések szabályozása érdekében. Ötéves adómentességet és egyéb ösztönzőket vezettek be a HTP-nél regisztrált kriptovállalatok számára.

A rendelet jogi meghatározásokat is tartalmaz a kriptotérben használt kulcskifejezésekre. Például a „kriptovalutát” úgy definiálják, mint „bitcoin és más digitális token, amelyet a nemzetközi forgalomban univerzális csereeszközként használnak.” A rendelet végrehajtásának javítása érdekében Minszk új számviteli szabályzatot hozott létre az ipar számára, és később kibővítette az alkalmazandó szabályozási keretet is.

Egyre több kriptovállalat érkezik a HTP övezetbe

A Finstore-t az értékpapírokat, képviselő digitális tokenek vételére és eladására tervezték. De nem ez az egyetlen digitális eszköz kereskedési felület, amely Fehéroroszországból működik. Legalább két másik, teljes értékű kriptovállalati szolgáltatásokat nyújtó platform létezik, melyek a fehérorosz High Tech Park által kínált kedvezményes feltételek miatt kérték a nyilvántartásba vételüket.

A Currency.com például megkönnyíti a decentralizált kriptovaluták, például a bitcoin (BTC), ether (ETH)  és bitcoin cash (BCH) vásárlást és eladást különböző fiat pénzekkel, beleértve az eurót, az amerikai dollárt, az orosz és a fehérorosz rubelt. Egy másik fehérorosz szabályozás alatt álló platform, az IExchange szintén hasonló szolgáltatásokat kínál.

A kripto- és blokklánc vállalkozások száma folyamatosan növekszik a régióban. A park honlapja szerint jelenleg 684 entitás van regisztrálva a speciális gazdasági övezetben. A hónap elején a felügyelő bizottság újabb 129 tag kérvényét fogadta el, köztük több kriptovállalatét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük