A Fitch hitelminősítő is betámadta Salvadort a bitcoin miatt

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő éppen a napokban erősítette meg Magyarország államadósságának BBB, tehát befektetésre ajánlott osztályzatát. A londoni székhelyű hitelminősítő viszont nem bánt ennyire kesztyűs kézzel a világon a bitcoint egyedüliként legális fizetőeszközként elfogadó Salvadorral. Az országot az államadósság törlesztésére vonatkozó kétségek, az elnöki hatalom centralizáltsága és a bitcoin elfogadása miatt CCC kategóriába minősítették.

Nayib Bukelét eddig sem érdekelték a bankok és hitelminősítők

Eddig az ország B- kategóriában volt, ami az erősen spekulatív osztálynak számít a Fitchnél. A hosszútávú fizetőképességi besorolás a CCC esetén már az alapvetően kockázatos befektetéseket jelenti, ez alatt már csak a csődközeli helyzet kategóriája van. A szerdán közzétett hitelminősítői jelentésben számtalan érvet sorolt fel a minősítő, hogy miért gondolja Salvadort kockázatos és spekulatív adósnak. A számtalan tényező között kiemelte a Fitch azt is, hogy nem látják képesnek arra az országot, hogy biztonsággal kibocsáthasson bitcoin-alapú kötvényeket.

Ahogy azt is kétségesnek tartják, hogy az ország képes lesz teljesíteni adósságszolgáltatási kötelezettségeit. Természetesen ez ugye egyfajta nézőpont és egy megítélés, amelyet főleg a fiat rendszerben elfogadott tényezők alapján alkotnak meg. A hivatalos számok szerint 2023-ra 1,2 milliárd dollárnyi államadósság jár majd le Salvadorban. Ebből 800 millió dollárt januárban kell megfizetni és a Fitch szerint jelenleg erre nincs meg a tőke.

Salvador

Az elemzők egyébként úgy vélik, hogy a bitcoin-alapú kötvény népszerűsége sem a salvadori kormány, hanem inkább a bitcoin iránti bizalomnak köszönhető. Azt azért tegyük hozzá, hogy ez utóbbinak nagyjából jelentősége nincs. Hiszen az érdeklődést figyelembe véve látható, hogy Salvador a bitcoin segítségével sokkal olcsóbb tőkéhez juthat és megszabadulhat a nemzetközi adósságok rendszerének kötelezettségeitől. A salvadori pénzügyminiszter szerint március közepére elindulhat a Volcano nevet viselő bitcon-kötvény. Nayib Bukele pedig már korábban is többször hangsúlyozta, hogy nem nagyon érdeklik a hitelminősítők és a nemzetközi bankok. Folyamatosan hallunk arról, hogy milyen bevásárlásokat hajt végre az ország a bitcoin alacsony árfolyama mellett, ráadásul egy kis képen nemrég El Hodladornak nevezte át országát.