A függöny feltalálásáról

Cikkünk tréfa, mely nem e világban játszódik. Vagy mégis?

Két éve számoltunk be róla, hogy ablakokra helyezhető, a házba az utcáról történő betekintést ellehetetlenítő eszközt talált fel két patyomkini fiatal. Azóta már saját üzletüket is megnyitották, ahol a „függöny”-nek nevezett alkalmatosságot 600 krajcárért lehetett megvásárolni.

Azért mondom, hogy „lehetett”, mivel a furfangos feltalálók nem sokáig élvezhették a vállalkozás örömeit. Pár napja őrizetbe vették őket, több évtizedes szabadságvesztés várhat rájuk.

A patyomkini ügyészi hivatal közleménye szerint több olyan bűnöző is az ügyfélkörükbe tartozott, akik függönyökkel szerelték fel házaik ablakát, hogy a hatóságok ne láthassák, mi folyik odabent.

„Az utóbbi időben meggyűlt a bajunk ezekkel a függönyökkel. Igyekszünk diszkréten végezni a megfigyeléseket, nem akarjuk, hogy az emberek frusztráltak legyenek. Amióta azonban megjelent a piacon ez az új termék, kénytelenek vagyunk felszólítani a lakosokat a függönyök kihúzására” – mondta el lapunknak Lapp Miklós, helyi titkosszolga.

A hír azt követően érkezett, hogy Enyves Ulrik elnök április elején a függönyöket „nemzetbiztonsági kockázat”-nak minősítette. Közleményében kemény fellépést ígért azok gyártóival, forgalmazóival és értékesítőivel szemben.

A feltalálók az alkalmatosság gyártására vonatkozó terveket közkinccsé nyilvánították. Kérdéses tehát, hogy az annak ellehetetlenítését célzó tervek mennyire járnak majd sikerrel.

„Felháborító, hogy egyesek mindent megtesznek azért, hogy a bűnözők gond nélkül csinálják a dolgukat. Egész életemet enélkül a marhaság nélkül éltem le. Gizi, a szembeszomszéd egy hónapja tette fel az ablakába, biztos vagyok benne, hogy sántikál valamiben” – mondta el véleményét a függönyről Rabsz Olga patyomkini nyugdíjas.

Nem lesz több bűnözés

A kormány eközben megkezdte annak a törvényjavaslatnak az előkészítését, amely komoly bírsággal sújtaná a függönyhasználókat. Azokra a személyekre, akik „az ablakon történő betekintés ellehetetlenítését lehetővé tévő eszközt” használnak, 15.000 krajcár pénzbírságot rónának minden egyes utcára néző, eltakart ablak után.

A szóbeszéd szerint az ország vezetőinek jövőbeni tervei között szerepel az is, hogy kivonják a forgalomból a „nem átlátható építőanyagokat”. A hírt még fél éve szivárogtatta ki Pecsét Elek vezető kormánytisztviselő. Ha hihetünk a pletykáknak, akkor néhány év múlva az új házak már csak és kizárólag üvegből épülhetnek majd, és a jelenlegiek lecserélését is meg kell valósítani. A közvélemény-kutatások szerint az állampolgárok kitörő örömmel fogadták a hírt, hiszen tudják: a bűnözés totális megszüntetése mindannyiunk közös érdeke.