Pénzmosás vádjával letartóztatták a népszerű bitcoin-tárca alapítóit

A kriptovaluták a 2010-es évek közepéig a bűncselekményekkel voltak azonosítva, azonban az utóbbi években számos olyan fejlemény történt, mely a digitális valutákat elmozdította a szürkezónás megítélésből. A Coinbase tőzsdére lépése és az amerikai Bitcoin spot ETF jóváhagyása olyan fejlemények, melyekből arra következtethetünk, hogy a kriptoközösség szeretné, ha egy napon a hagyományos eszközökhöz hasonlóan kezelnék a bitcoint és az altcoinokat.

Az adatvédelmet és magántulajdont preferáló kriptovaluták, kriptovaluta platformok és alkalmazások ugyanakkor nem mindig a jó cél érdekében léteznek. Nem volt ez másképp a Samourai wallet esetében sem, ugyanis a bitcoin-tárca alapítói közel 2 milliárd dollárnyi illegális tranzakcióban vettek részt.

2 milliárd dollárnyi illegális tranzakció elősegítése

A Samourai Wallet egy nyílt forráskódú, biztonságos és magánéletbarát bitcoin-tárca, mely mobilalkalmazás formájában elérhető. Az amerikai hatóságok szerint azonban a szoftver alapítói, Keonne Rodriguez és William Lonergan Hill jelentős szerepet vállaltak pénzügyi bűncselekményekben, mely kiterjed a pénzmosás és az engedély nélküli pénzátutalás vádjára. A tisztviselők szerint Rodriguez és Hill nagyjából 2 milliárd dollárnyi illegális tranzakció létrejöttét segítette elő.

Az illegális tranzakciók olyan hírhedt oldalakról származó bitcoint segítettek tisztára mosni, mint a Silk Road és a Hydra Market, melyek első sorban bűncselekményekből származó bevételt tudnak felmutatni. A pénzügyi szabályozás megsértése mellett ezzel a Samourai Wallet utat biztosított a bűnözők számára, hogy jogosulatlanul szerzett vagyonuk eredetét elfedjék. Thomas Fattorusso különleges ügynök kiemelte, a 2 milliárd dollárnyi tranzakcióból legalább 100 millió dollár tiszta profit ütötte a bűnözők markát.

Az FBI igazgatóhelyettese, James Smith nyilatkozata szerint a vádlottak közel egy évtizeden keresztül észrevétlenül tették lehetővé az illegális tranzakciók lebonyolítását. Rodriguezre és Hillre most súlyos jogi következmények várnak, melynek következtében akár több évtizedes börtönbüntetést is kaphatnak.

A Samourai Wallet mögötti technológia

A privát tranzakciók futtatására és Bitcoin kezelésére létrehozott szoftvert úgy tervezték, hogy eltakarja a digitális valuták eredetét. A szakértők szerint azonban az ügyészség által illegálisnak megbélyegzett szoftver funkcióiból adódóan a felhasználók adatait védi a fokozott megfigyeléssel szemben. Az olyan funkciókkal, mint a „Whirlpool” és a „Ricochet” az alkalmazás jelentős mennyiségű bitcoin feldolgozására képes, ezáltal milliós díjakat generálva, a felhasználók pénzügyi anonimitásának fenntartása mellett.

Megosztja a kriptoközösséget a vád

Anibal Garrido, a BTC Techno hardvertárca-cég alapítója és vezérigazgatója rendkívül felháborítónak találja a vádakat, mivel szerinte a kriptovaluták alapvető elveit sértheti az ítélet.

„A bitcoint azért hozták létre, hogy az emberek megvédhessék magánéletüket, mely egy alapvető emberi jog. Egy eszköz kriminalizálása ennek kapcsán aberráció, és aláássa azokat az értékeket, amit a kriptovaluták képviselnek” – mondta Garrido a BeInCrypto-nak.

Szintén ellenérzést váltott ki a vád Javier Bastardo-ból, a Bitfinex kriptotőzsde nagykövetéből a Samourai Wallet története. Bastardo kihangsúlyozta, a Samourai Wallet innovatív technológiáját és a „Whirlpool” -t, mely lehetővé teszi a tranzakciókeverés egyedülálló formáját. A Bitcoin-nagykövet mellett Raul Velásquez, a JAN3 Bitcoin technológiai vállalat ügyvédje és marketing igazgatója arra próbálja rávilágítani a hatóságokat, hogy a Samourai Wallet olyan vádakkal néz szembe, mely bizonytalan precedenst teremthet az egész iparág számára. Ez a precedens pedig jelentős veszélyt jelenthet a magánélet és anonimitás védelmét szolgáló eszközök innovációjára.

A kriptoközösség szoros figyelemmel követi a jogi folyamat előrehaladtát az ítélethirdetésig. A Samourai Wallet alkalmazása mindeközben eltávolításra került a Google Play áruházból az Egyesült Államokban.