A Fülöp-szigetek új kriptovaluta szabályozás bevezetését jelentette be

Az új szabályozásokat a Cagayan Economic Zone Authority (Ceza – Cagayan Gazdasági Zóna Hatósága) jelentette be. A változtatások a kriptovaluta beszerzés területét fogják legnagyobb mértékben érinteni, beleértve a hasznossági és értékpapír tokeneket. A hatóságok legfőbb célja ezzel az, hogy egyszerre szabályozza a kriptoszektort, védje a befektető érdekeit, és segítse elő az innovációt.

A szabályozások – amiket Digital Asset Token Offering Regulations (Dato – digitális eszköz token szabályozások) névre kereszteltek –, arra fogja kötelezni a kriptovaluták megalkotóit, hogy nagyon pontos dokumentumokat adjanak ki a kriptovaluta nagyjából minden tulajdonságáról az elsődleges coin kibocsátásokkal kapcsolatban. Ezek nem csak, hogy részletes leírásokat kell, hogy tartalmazzanak a token kibocsátójáról és a projektről, de például kötelező lesz a szakértői igazolások és tanácsok mellékelése is.

A tokenek ezen felül kötelezően fel kell, hogy kerüljenek a csak erre a célra létrehozott Offshore Virtual Currency Exchange (OVCE) tőzsdére is. A résztvevőknek igazoltan a Ceza által elismert tárcákat kell használniuk.

A kriptovaluta szabályozások három csoportba osztják a digitális eszközöket. Az első szinthez tartoznak azok az eszközök és befektetések, amik nem érik el az tokenekkel kifizetett 5 millió dollárt. A második szint 6 és 10 millió dollár között lesz, a harmadik pedig a 10 milliót meghaladó befektetéseket tartalmazza majd. A különböző szintek természetesen különböző szabályok betartását vonják majd maguk után.

A cél az átláthatóság és a befektetők védelme

Raul Lambino, a Ceza CEO-ja szerint a Dato célja nem az, hogy elnyomja a régió korábbi növekedését, hanem hogy megvédje a befektetőket.

A célunk az, hogy egy tiszta, átlátható rendszer alakítsunk ki, ami elősegíti az innováció növekedését és a szükséges szabályok betartását. Reméljük, hogy ezek az új szabályozások a blokklánc technológia és a kriptovaluták még szélesebb elterjedését segítik majd elő.

A Ceza azt is bejelentette, hogy az Asia Blockchain and Cryptocurrency Association-nel (Abaca) közösen fogja felügyelni a kriptovaluta szabályozások betartását.

Ezek a biztonsági intézkedések segíteni fognak abban, hogy minél nagyobb védelmet tudjunk biztosítani a befektetőknek, és növeljük az átláthatóságot. A semleges, kívülálló szervezetek és szakértők is ezt fogják elősegíteni: hogy a folyamat igazságos és pontos legyen,

— tette hozzá Lambino.

A Fülöp-szigeteken új kriptovaluta szabályozások kerülnek bevezetésre

A Ceza eddig 19 vállalkozásnak adta meg az engedélyt kriptovaluta tőzsdék működtetéséhez. A jövőben nem csak azt remélik, hogy ez a szám növekedni fog, de azt is, hogy a különböző fintech vállalatok működésének megfigyeléséből a kormány számára is fontos adatokat és információkat tudnak majd kigyűjteni.

Nem a Fülöp-szigetek az egyetlen hely egyébként, ahol a kriptovaluta befektetőket célozzák meg újabb és újabb szabályozásokkal. Több helyen adókat vetettek ki a szektorra vagy éppen kötelező regisztrációs procedúrára kötelezik a vállalkozásokat. Ez pedig nagymértékben ellentmond a kriptovaluta alapvető tulajdonságaival: az anonimitással és a személyi adatok védelmével – így érthetően sok kritika is érte ezeket az intézkedéseket a kriptoközösség számos tagjától.

A Fülöp-szigeti szabályozások a maláj, az ausztrál, a japán, az amerikai és az Európai Uniós szabályozások után már sokadikok a sorban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük