Tiszta vizet akar önteni a pohárba a SEC a tokenkibocsátásokra vonatkozó szabályozás kapcsán

Az amerikai értékpapír és tőzsde bizottság (SEC) tiszta vizet akar önteni a pohárba a kriptopénzek besorolása kapcsán. Ezt William Hinman a SEC vállalati pénzügyekért felelős elnöke jelentette be egy washingtoni fintech konferencián.

Tiszta vizet akar önteni a SEC a tokenkibocsátásokra vonatkozó szabályozások kapcsán, jelentette be William Hinman a SEC vállalati pénzügyekért felelős elnökeAz ügynökség célja, hogy egyszerű angol nyelven íródott útmutatóban világosítsa fel a fejlesztőket a tokenjük értékpapír vagy hasznossági token mivoltáról és a tokenkibocsátásukra vonatkozó szabályokról. Hinman azt még nem tudja, hogy pontosan mikor is lesz publikálva az útmutató.

Hinman így nyilatkozott az eseményen:

“További útmutatókat is kiadunk és az ötlet az, hogy egyszerű angol nyelven kínáljunk információkat … és az alapján elemezhetik ki [az ICO-jukat]. Nagyon egyszerű angol nyelvet használva kifejtjük, hogy az útmutató alapján vajon értékpapír token kibocsátást terveznek-e vagy sem…”

Ha a fejlesztők nem biztosak a tokenkibocsátásuk besorolásával (a SEC-et elsősorban az érdekli, ha a tokenkibocsátás értékpapír token kategóriába tartozik, lévén arra várhatóan a meglévő szabályok vonatkoznak) kapcsolatban, akkor már a SEC új FinHub szolgálatától informálódhatnak, ami egy gyors útmutatóként szolgál azoknak, akik értékpapírok és értékpapír tokenkibocsátások iránt érdeklődnek.

“Amint kiderül hogy értékpapír, a válasz már benne lesz az útmutatóban arra, hogy ‘hogyan regisztrálhatok’ és ‘hogyan tudok egy ez alól mentesülő kibocsátást végrehajtani'”, tette hozzá Hinman.

A SEC által vizsgált területek közé fog tartozni a könyvelés, letételhelyezés és token értékelés. A részterületeket már a vázlat formában leledző szabályozási javaslatok is tartalmazzák.

“Úgy gondolom össze tudjuk kapcsolni azokkal és megoszthatjuk … meg szeretnénk osztani ezt a kicsike átláthatóságot,” tette hozzá.

Az útmutató a másodlagos piaci tranzakciókra is ki fog térni annak érdekében, hogy a fejlesztők és startupperek tisztán lássanak a tokenkibocsátást követő SEC-kel kapcsolatos teendők tekintetében is.

Amikor arról kérdezték, hogy mi alapján fogja a SEC értékpapír tokennek nyilvánítani a tokenkibocsátásokat Hinman elmagyarázta, a SEC olyan tényezőket fog figyelembe venni, mint a várható megtérülése a befektetéseknek.

“Ha valaki egy eszközt kínál pénzért vagy másért cserébe egy harmadik félnek és a fél elvárja, hogy a befektetése megtérüljön vagy másképp növeli a token vagy a coin értékét, vagy akárminek is nevezik és közben ott van az elvárás a megtérülésre, akkor azt értékpapír tokennek tekintjük,” magyarázta.

2017. júliusában a SEC már kiadott egy jelentést a DAO, a mára félbehagyott Ethereum-alapú finanszírozási platform kapcsán, ami akkor egy saját tokennel rendelkezett és az ügynökség értékpapírként definiálta. Akkor a SEC kijelentette, ilyen esetben az értékpapírokra vonatkozó szabályok vonatkoznának a tokenértékesítésekre.

Hinman ugyanakkor még júniusban azt nyilatkozta, az ether – az Ethereum hálózat kriptovalutája – nem tekinthető értékpapírnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük