A G20 egységes globális kriptoszabályozás bevezetésén dolgozik

A G20 államai egy olyan átfogó nemzetközi kriptoszabályozás megvalósításán ügyködnek, amely alól egyetlen állam sem képezne kivételt.

Már tavaly decemberben szárnyra kapott a hír, miszerint a világ legnagyobb gazdaságai együttes erővel szeretnék szabályozás alá vetni a kriptoszektort.

A 20-as csoport tagjai, akik a globális GDP nagyjából 90%-áért, valamint a világkereskedelem 80%-áért felelősek, egy egységes szabályozási keretrendszer koncepcióján munkálkodnak.

A G20 nem tágít a kriptoszabályozás foganatosításától

India, a szervezet jelenlegi elnöke, saját országában már hatályba léptetett egy, a kriptopiac egészét szabályozó rendeletet.

Nirmala Sitaraman, India pénzügyminisztere, szerint a G20 vezetőinek első körben meg kell vitatniuk a kezdeményezés létjogosultságát, hiszen egy rendkívül komplex technológiáról van szó.

„Egybehangzóan szólunk minden nemzethez, mivel ha szabályozásra van szükség, egy ország képtelen mindent egyedül véghezvinni. Tárgyalásokat folytatunk a tagállamokkal egy általános és mindenkire egyformán vonatkozó egyezmény kialakítása érdekében. Csak ezt követően kezdődhetne meg a szabályrendszer alapjainak pontos definiálása.”

2022 novemberében Sitaraman azt nyilatkozta, hogy a kriptoeszközök szabályozása nagy figyelmet fog majd kapni India elnöksége alatt.

„Egymagában egyetlen ország sem tud célt érni, ezért össze kell fognunk ha változást akarunk kieszközölni”, magyarázta a politikus.