A G7-ek tiltakoznak a Facebook Libra elindulása ellen

A Facebook digitális valuta kibocsátására vonatkozó tervei (Facebook Libra projekt) újabb akadályba ütköznek: már a G7-ek is tiltakoznak ellene.

A Facebook Libra projektje

2019 júniusában jelentette be a Facebook először a Libra projektet, amely egy új digitális pénzforma piacra dobását célozza meg. A projekt megvalósításával lehetővé tennék a felhasználók számára, hogy a Facebookon és más online platformokon a Libra valutát használják az egymás közötti vagy kereskedelmi célú fizetések lebonyolítására.

Úgy tűnik azonban, hogy egyre többen szállnak szembe a Facebook nagyratörő terveivel. Egyre több ország fejezi ki nemtetszését a projekttel kapcsolatban. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia is egyértelműen ellenzi a Libra létrehozását és jelenlétét az európai piacon.

A G7-ek Librával kapcsolatos álláspontja

A G7, a világ 7 legnagyobb gazdasági nagyhatalmát tömörítő csoport közzétett egy nyilatkozattervezetet, amelyből kiderül, hogy szabályozási hiányosságokra hivatkozva tiltakozni fognak a Libra projekt indulása ellen. Álláspontjuk szerint egészen addig meg kell akadályozni a kriptovaluta kibocsátását, ameddig a Librára vonatkozó szabályozás nincs teljeskörűen kidolgozva. Épp ezért jelenlegi állapotában a Librának nem szabadna elindulnia.

A G7 továbbra is fenntartja korábbi álláspontját arra vonatkozóan, hogy egyetlen globális stabilcoin projekt sem kezdheti meg működését egészen addig, amíg az nem felel meg a vonatkozó jogi, szabályozási és felügyeleti követelményeknek. Ahhoz pedig alapos tervezésre és az alkalmazandó szabványok betartására van szükség. Áprilisban a G20 Pénzügyi Stabilitási Tanácsa – a Facebook és a Libra Szövetség fejlesztéseinek előrehaladta miatt – már közzétett 10 ajánlást. Ezek célja az volt, hogy egy közös nemzetközi álláspont szülessen a stabilcoinok szabályozására vonatkozóan.

A most kiadott tervezetben említést tettek arról, hogy felügyelet nélkül a stabilcoinok, így a Libra is felhasználható lenne pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására, vagy a piac integritásának veszélyeztetésére. Kiemelték, hogy hatóságaik vizsgálják az esetleges lehetőségeket és kockázatokat, amik egy központi bank digitális valutájával kapcsolatban felmerülhetnek. Ennek oka, hogy az Európai Központi Bank a digitális euró, a Bank of England pedig a digitális font kibocsátását tervezgeti.

A G7 aggodalmát fejezte ki továbbá a kollektív biztonsággal kapcsolatban is. Egyre nő ugyanis az úgynevezett zsarolóvírusok általi fenyegetettség, ami akár kriptovalutákra is irányulhat.

Kapcsolódó:

A Libra nem látja már meg a napvilágot, mondta egy gazdaságtörténész

Elbukott a Facebook Librája, véli a leköszönő svájci elnök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.