Összeállt 5 uniós ország a Libra ellen

Franciaország mellett további négy másik európai uniós ország is határozottan elutasítja a Facebook kriptopénz projektjét és együttes erővel fellép a Libra ellen.

A Politico Europe magazin számolt be róla, hogy több megbeszélést követően Franciaországhoz csatlakozik Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia is a Libra ellen folytatott küzdelemben. Az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva a Politico szerint az egyes országok pénzügyminiszterei közös állásponton helyezkedtek el egy Brüsszelben tartott zárt találkozón, melynek témája a Libra projekt európai jelenléte volt. A jelentés szerint a csoport kiemelt céljai közt szerepel, hogy megakadályozzák, hogy a Facebook Libra tokenje Európában elindulhasson. Nyomást szeretnének gyakorolni a Libra Szövetségre, hogy minnél előbb elengedjék a projektet.

Az Eurozóna diplomatái és az Európai Bizottság is megerősítette, hogy valóban formálódik egy olyan szövetség, mely az Európai Parlamentben azt az álláspontot képviseli, hogy a Libra projektet teljesen tiltsák be az Unióban.

Azonban az Európai Bizottság jogalap nélkül nem tilthatja be a Libra működését. A tiltáshoz további szabályozási kérdések tisztázására lenne szükség. Vannak akik szerint azonban ezzel ingoványos talajra tévedhet az EU, ugyanis egy szigorú szabályozás akár negatívan is érintheti az új technológiai innovációt az Európai Unióban. A hivatalos álláspont szerint annyi biztos, hogy decemberben kiadhatnak egy sajtóközleményt, melyben az EU álláspontot foglal az ügyben.

Franciaország, Németország és Olaszország már több alkalommal is kifejtette nem tetszését a Libra ügyben, és teljes mellszélességgel szembe megy a Facebook projektjével, ahol csak lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük