A GameStop ügye is tökéletesen mutatja a decentralizáció erejét

Az elmúlt órák-napok érdekes eseménye volt a pénzügyi piacokon, tőzsdei szakértők körében az amúgy veszteséges, játékokkal foglalkozó GameStop nevű amerikai cég ügye. A cég veszteségének és piaci kilátásainak hírére nagy befektetők short pozíciókat nyitottak a GameStop részvényekre. Tehát esésre készültek. Egy specifikus Reddit-fórum tagjai viszont ellenkező irányba kezdték el befektetéseikkel nyomni az árfolyamot. A GameStop részvények ára 4 hét alatt 300%-ot emelkedett ennek következtében. A helyzet kapcsán megszólalt a milliárdos Anthony Scaramucci is, aki a SkyBridge Capital befektetési cég alapítója és a Fehér Ház egykori kommunikációs igazgatója is volt.

A GameStop ügye a decentralizáció erejét mutatja

Az ő véleménye szerint a mostani események tökéletesen mutatják, hogy milyen komoly szerepe lehet a kisbefektetőknek és a decentralizációnak napjaink pénzügyi világában. Ahogy ő mondta, “…a GameStop körül zajló események tökéletesen igazolják, hogy a Bitcoin koncepciója működni fog...”, hiszen hogyan lehetne egy semmiféle centrális kontroll alá nem tartozó tömeget irányítani? Scaramucci szerint a befektetési piac demokratizálódása folyamatban van és a jövőben az alacsony költségek és az okostelefonok, az internet fogja meghatározni a kereskedelmi tevékenységeket.

Az üzenet egyértelműen a mostani GameStop-háborúskodás egyik oldalán álló és hatalmas összegeket mozgatni képes wall streeti befektetési csoportoknak szólt. Mert ahogy Scaramucci is rámutatott, a GameStop ügye megmutatta, hogy már nincs olyan, hogy a leggazdagabb biztosan nyer. Hiszen annyi kisbefektető sorakozott fel az egyik oldalon, hogy egyenlő erők küzdelmévé alakult a történet. Január 26-án a GameStop részvényei voltak a leginkább kereskedett részvények Amerikában 20 milliárd dolláros volumennel. Gondoljunk csak bele, január elején egy GameStop részvény ára csak 17 dollár volt, tegnap pedig 350 dollárt ért egy.

GameStop

A Bitcoin úgy került a képbe, hogy Scaramucci példaként hozta fel, mint egy olyan decentralizált rendszer, ahol központi irányítás nélkül mennek a folyamatok. Mivel együttműködő a platform, itt igazán valóra válhat az “egységben az erő” üzenete. Hiszen mindenkinek együtt kell működnie, hogy a rendszer megfelelően működjön – gondoljunk bele az erőforrást a hálózatnak adó sok ezer felhasználó részvételére. És Scaramucci eddig sem volt BTC-ellenes, a SkyBridge Bitcoin Fund LP keretén belül 60 millió dollár értékben fektetett már BTC-be. És további 25 millió befektetését helyezte kilátásba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük