Masszív bitcoin piaci mozgásokat hozhat a január 29-e

Január 29-én rekordméretű, 102,000 bitcoin opciós megbízás jár le, aminek piaci értéke eléri a 3.2 milliárd dollárt.

Ez a Bitcoin pénzpiaci történetének legnagyobb nyitott opciós megbízás kötege és nagy rá az esély, hogy befolyásolni fogja az azonnali piaci BTC/USD, BTC/EUR BTC/ETH stb. árfolyamokat is.

A határidős és opciós megbízások lejártának napján vagy azt követően általában +5%-ot meghaladó mozgások indulnak meg az azonnali BTC piacokon is, például múlt hónapban a lejárat után az árfolyam 23 000 dollárról 27 000 dollárra emelkedett egyből a rákövetkező napon úgy, hogy előtte ugyanúgy, ahogy most is, egy héten keresztül oldalazott az árfolyam.

Deribit nyitott bitcoin opciós megbízásai | Deribit Twitter

Még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a CME bitcoin határidős megbízásai is pénteken járnak le, pontosabb minden hó utolsó péntekén 16:00 órakor, londoni idő szerint.

CME bitcoin opciós és határidős napi volumen | CME
CME bitcoin opciós és határidős napi volumen | CME

A CME-nek a legnagyobb volumenű napja a hónapban január 11-én volt, mikor is 40,000$ fölötti árfolyamról 32,000$ körüli szintre esett az árfolyam a spot piacokon. Több, mint 4.4 milliárd dollár értékű bitcoin határidős és opciós megbízás kereskedett aznap a CME-n.

Mikor két nap múltán a megbízások túlnyomó többsége lejár, és ha a megbízások többsége short pozíciójú, akkor fedezetként a kereskedők kénytelenek lehetnek BTC-t vásárolni az azonnali piacokon, már ha tradicionális értelemben vett hedge kereskedésre kényszerülnek.

Hogy merre indul az árfolyam január 29-én, az üveggömb kérdés és no idea, de azt magas valósínűséggel leírhatjuk, hogy eseménydús napnak nézünk elébe pénteken.

Kapcsolódó:

***A cikkben közölt információk és elemzések nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. Befektetési döntés meghozatala előtt tájékozódjon több forrásból és szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.