A Genesis kriptokölcsönzési platform az újabb áldozat az FTX-ügyben

Most már tényleg elmondható, hogy minden napra jut egy bajba jutott kriptos platform, amely az FTX kriptotőzsde összeomlásának issza meg a levét. Az újabb áldozat a Genesis Global Capital kriptokölcsönzési cég, amely november 16-án függesztette fel a kifizetéseket. Arról pedig november 18-án írt a Wall Street Journal, hogy a cég 1 milliárd dolláros kölcsönt akart felvenni a kifizetési felfüggesztés előtt.

A Genesis likviditási problémái már eddig stabilnak gondolt platformokat is elérnek

Az újság által megszerzett bennfentes dokumentum szerint bizonyos, a mérlegében szereplő nem likvid eszközök miatti likviditási problémák okán akart hitelhez jutni a Genesis. A cég szóvivője egyébként reagált a WSJ cikkére, kiemelve, hogy jelenleg pozitív folyamatokat látnak. Ettől függetlenül minden opciót meg kell vizsgálniuk, hogy túljussanak a likviditási problémákon. A fő gond valószínűleg abból ered, hogy a Genesis komoly kölcsönöket adott az elhíresült Alameda Researchnek. Ehhez pedig az FTX natív tokenjét, az FTT-t használta fedezetként. És tekintettel arra, hogy az FTT elveszítette értékének közel 100%-át néhány nap alatt, a fedezet semmit sem ér már.

De mintha nem lenne elég baja a Genesisnek, a Three Arrows Capital már csődbejutott alapjának is kölcsönöztek 2,4 milliárd dollárt. Plusz anyavállalata, a Digital Currency Group is követel 1,2 milliárd dollárt a Three Arrowstól. A Digital Currency Grouphoz tartozik egyébként a jól ismert Grayscale és a bitcoin bányászattal foglalkozó Foundry is. Ezek sem kerülhették el a piacon végiggyűrűző hatást, a Grayscale GBTC alapja 40%-os csökkenést mutatott fel a prémiumában. Úgyhogy elmondható konkluzióként, hogy az FTX összeomlás olyan hullámokat gerjesztett, hogy még a legnagyobb kölcsönzési platformok, mint a Genesis sem tudták magukat ettől megmenteni. A helyzet nagyon nem egyszerű, mert a jelenleg még stabilnak tűnő kriptotőzsdéken is kifizetési hullám kezdődött.