A GoDaddy év végi bónusz helyett adathalászati teszttel jutalmazta a dolgozókat

A GoDaddy idén úgy döntött, hogy az év végi bónusz helyett egy jó kis átveréssel lepi meg dolgozóit. Egy jutalomnak álcázott levéllel tették próbára az alkalmazottak adathalászat felismerési képességeit.

Év végi bónusz GoDaddy módra

Decemberben a GoDaddy egy céges köremailt küldött az alkalmazottaknak, amelyben egy 650 dolláros bónuszt ígért az ünnepek alkalmából. A jutalom átvételéhez mindössze annyit kellett tennie a dolgozóknak, hogy egy linkre kattintva néhány adatot megadnak.

Az email egy céges email címről, a [email protected]-ról érkezett ezzel a tartalommal:

GoDaddy év végi bónusz
Forrás: https://coppercourier.com/
GoDaddy email
Forrás: https://coppercourier.com/

“Habár idén nem ünnepelhetünk együtt az éves ünnepi partinkon, mi szeretnénk elismerésünket kifejezni és kiosztani egy egyszeri 650 dolláros ünnepi bónuszt! Annak érdekében, hogy még az ünnepek előtt átvehesd az egyszeri jutalmadat, kérlek válaszd ki a helyet és adj meg néhány adatot december 18-a péntekig.”

Közel 500 dolgozó hasalt el a teszten

Azok az alkalmazottak, akik rákattintottak a linkre és megadták személyes adataikat, 2 nappal később egy emailt kaptak. De nem a jutalom átvételéről értesítették őket, hanem közölték velük a rossz hírt, hogy megbuktak a cég adathalászati tesztjén. A jutalomról szóló emaillel ugyanis a GoDaddy azt szerette volna leteszteli, hogy hányan kattintanak rá a belső levélbe ágyazott linkre és adják meg személyes adataikat. A teszten közel 500 alkalmazott bukott meg, akiknek emiatt egy biztonsági tanfolyamon kell majd részt venniük.

A dolgozók között biztosan nagy lehet a felháborodás, mivel az év végi bónusz egy teljesen bevett szokás a cégeknél, ráadásul az email hivatalos GoDaddy email címről érkezett, céges logóval ellátva. Sokakban fel sem merült emiatt az átverés gyanúja. A GoDaddy tesztjének időzítése pedig amiatt is rossz választás volt, mert a világjárvány miatt idén sok család esett el a megélhetésétől. Egy ilyen jutalommal elhúzni az emberek előtt a mézesmadzagot nem túl fair dolog. A The Copper Courier információi szerint 3 GoDaddy alkalmazott is továbbította a szóban forgó emailt a sajtónak, és valószínűleg nem azért, mert annyira örültek volna annak, hogy félrevezették őket.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük