Kinek mit (nem) hozott a Télapó 2020-ban a kriptovaluta szektorban?

Szenteste vagy karácsony napjának reggelén már mindenki kibontotta az ajándékokat, végigkóstolta a bejgli-mézeskalács-csokis torta sütihadsereget, és kinézve az ablakon elgondolkozik, hogy lesz-e még idén hó. Talán most jut arra is egy kis idő, hogy végiggondoljuk, mennyi sok jó és kevésbé jó dolog történt vele 2020-ban.

Egy biztos, a kriptoközösség sok mindent átélt az elmúlt 365 nap alatt. Volt itt minden. A Bitcoin árfolyama átlépte a 20 ezer dolláros szintet, és azóta már a 24 ezer dolláros csúcsot is megdöntötte. Vitalik Buterin és csapata elindította az Ethereum 2.0-át, a nyarat pedig a DeFi protokollok uralták. Pár hónap alatt a decentralizált pénzügyi tokenek megjárták a legnagyobb magasságokat, de a nagy mélységeket is. Új szuperhősök emelkedtek ki a kriptós káoszból, de persze gazemberekből se volt hiány.

Most így karácsonykor mi is megvizsgáltuk, hogy minek/kinek mit tartogatott a Télapó az évre, és persze hogy kinek/minek mit nem.

A nyertesek

1. PayPal

 

A PayPal hozta el sokak véleménye szerint a kriptoközösségnek a legnagyobb ajándékot idén. Az amerikai fizetési szolgáltató novemberben az összes amerikai ügyfelének elérhetővé tette a kriptokereskedést, és hamarosan a többi piacon is bevezeti a szolgáltatást.

Vannak negatív hangok is a PayPal ellen, hogy szembe megy a kriptovaluták legfontosabb elvével, ugyanis technikailag a felhasználó nem kriptókat vesz a szolgáltatótól, hanem helyette IOU-t vásárol, amely a kriptovalutát képviseli, amit a PayPal a felhasználó nevében megvásárolt.

Mégis miért van akkor a PayPal a lista élén? Azért, mert több millió zöldfülű számára, akik korábban nem rendelkeztek kriptovaluta tapasztalattal, vagy nem akartak foglalkozni vele, megteremtette a lehetőséget, hogy Bitcoint, Bitcoin Cash-t, Litecoint vagy Ethereumot vegyenek, és megtanulják, miért is jó, mire is jó a kriptovaluta. Emellett rengeteg kereskedő, üzleti vállalkozás számára tette lehetővé, hogy elfogadják a kriptókat fizetési eszközként. A kriptoökoszisztéma tehát csak profitál belőle, és közelebb viszi a kriptovaluta eszméit a mainstream felé.

2. Az első blokkláncállam az Egyesült Államokban – Wyoming

Wyoming

Ebben az évben az egyesült államokbeli tagállam, Wyoming először a világon kriptobank licenszet adott egy amerikai kriptotőzsdének, a Kraken kriptovállalatnak. A Kraken létre is hozott egy bankot, amely az ügyfelei nevében kezeli a kriptovaluta betéteket, és lehetővé teszi nekik, hogy nagyon egyszerűen váltsanak át fiatvalutákat kriptókra, és visszafelé. (Habár a kriptohitelezés még nem megengedett, de az első lépést már megtették.) Ezután Wyoming állam még egy banki licenszet kiosztott az Avanti kriptobanknak.

A kriptobanki licenszek mellett még egy fontos történés volt ebben a kis államban. Cynthia Lummis republikánus képviselőnőt ugyanis beválasztották novemberben az amerikai Szenátusba, így ő lett az első komoly kriptobarát törvényhozó.

3. Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried, az FTX kriptotőzsde CEO-ja, bekerült a Forbes idei ‘30 under 30’ jelöltjei közé.

Nagyon sok menő DeFi kezdeményezést indított el, és a Solana blokklánca is nagy sikereknek örvend. Habár személy szerint Bankman-Fried-et választottuk, de ő inkább csak a sok DeFi fejlesztőt és az általuk végrehajtott nyári DeFi bikapiaci rallit képviseli, ami nagyon üdítően hatott a kriptoközösség tagjaira a nyári melegekben.

Bankman-Fried személyét még egy fontos dolog kiemeli a többiek közül – az őszinteség. Nem félt ugyanis kimondani októberben, hogy a decentralizált tőzsdék által generált volumen egy “bullshit”, ugyanis az volt csak a cél a nagy pénznyomtatási tevékenységgel, hogy a DeFi protokollok behúzzák és lekössék a befektetők pénzét ezekben a protokollokban. Nemsokára be is zuhantak a DEX volumenek.

Emellett Bankman-Fried egyik legnagyobb érdeme, hogy megmentette a SushiSwap-et. Nagy bajban volt ugyanis a DeFi protokoll, amikor az álnéven működő megalkotója Chef Nomi, kiszállt a projekt mögül, és 14 millió dollár értékű ETH-t húzott ki az okosszerződésekből, és nyomtalanul lelépett. Kis idő múlva némi lelkiismeretfurdalás után Chef Nomi visszarakta a pénzt, és kinevezte Bankman-Fried-et a protokol irányítójának.
Bankman-Fried pedig mindenfajta hatalommal való visszaélés nélkül levezényelte a SushiSwap protokollban tartott pénz migrációját egy új decentralizált rendszerbe. Erről a tettéről csak elismeréssel beszélhetünk.

A vesztesek

1. DeFi hackerek és csalók

hacker

A DeFi hackerek nagyon innovatívak voltak idén. Bebizonyították, hogy milyen kiskapukat lehet kinyitni a decentralizált pénzügy protokolljai között, ahhoz, hogy pénzt csaljanak ki. Alapvetően három típusú csalással próbálkoztak idén.

Az első volt a legegyszerűbb: “Adj nekem 1 BTC-t, és visszaküldök neked 2 BTC-t”. Ez a típusú csalás már egy évtizede jelen van, de most az új DeFi protokollok idejében egy új csavart vittek bele, amely által mérhetetlenül nagy profitra tudtak szert tenni. Ugyanis ezek az új DeFi protokollok elég bonyolultak, és nem igazán egyszerű elmagyarázni a működésüket egy egyszerű halandónak. Ezt használták ki a csalók, akik meggyőzték a felhasználókat, hogy az automata kereskedési robotok valósak, és nyugodtan adják oda nekik a pénzt.

A második típusú átverés is igen egyszerű volt. A csalók építettek egy DeFi protokollt, beszedték a pénzeket, és mindenfajta figyelmeztetés nélkül egyszer csak kiszedték az okosszerződésekből a pénzeket, és eltűntek az éterben. Vagyis írhatjuk úgy is, hogy az etherrel.

A harmadik típusú fenyegetés az volt, amikor valaki szándékosan egy hibát helyezett el a DeFi protokollban, vagy valaki kihasználta ezeket a véletlenül bennmaradt hibákat. Ezek a veszélyek ugyanis azért maradtak benn a rendszerben, mert a DeFi protokollok kódját senki sem auditálta, vagy a fejlesztők nem voltak elég figyelmesek, és hibát vétettek, mert siettek ki a piacra az új termékkel.

Idén rengeteg támadás használta ki ezt a veszélyt. Tipikus példája, amikor egy gyorskölcsönt vettek fel DeFi hitelezési protokollból, ezzel a hitellel manipulálták egy kriptovaluta árfolyamát, ami egy másik DeFi protokollban volt lekötve. Így vesztett az utolsó hónapokban 34 millió dollárt a Harvest Finance, 6 millió dollárt a Value DeFi. 20 millió dollárt bukott a Pickle Finance és több mint 8 millió dollárral lett rövidebb a Warp Finance.

2. A Twitter hackerek

twitter Jézuska kriptovaluta

A rosszfiúk között kell megemlíteni idén a Twitter hackereket is, mert nyáron nagy bonyodalmat okoztak a digitális közösségi térben. Ezek a hackerek hozzáférést loptak a Twitter mindentudó ‘God Mode’ fejlesztői jogosultsághoz, és ezzel átvették az irányítást több mint 1000 politikai vezető, CEO, influenszer accountja felett Joe Bidentől kezdve egészen Kim Kardashianig. Ezzel a hatalommal a kezükben a hackerek szinte bármit megtehettek volna, háborút provokálhattak volna ki, viszályokat indíthattak volna. De nem. Ők ezt arra használták, hogy egy kicsinyes Bitcoin csalást indítsanak, ami végül szerencsére nem is sikerült nekik.

Ezeknek a hackereknek, akikről később kiderült hogy tinédzserek voltak, nagyobb ambíciójuk volt annál, hogy csak feltörjék a Twittert. Mégis, nem durva, hogy ilyen könnyen átvették az irányítást a világ egy legnagyobb közösségi média platformja felett. Annyit tettek csak, hogy Bill Gates nevében megosztottak egy tweet-et, amiben Bitcoint kértek. Az egész átverés számukra elég szerencsétlenül ért véget, mindössze 100 ezer dollárt csaltak ki ezzel, és le is tartóztatták a rosszfiúkat.

3. John McAfee

McAfee

John McAfee, a vicces, drogokat sem megvető kiberbiztonsági mogul már régóta szökésben van az amerikai adóhatóság elől. Idén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kihátrált a $GHOST privátcoin projektből.

McAfee elég ellentmondásos figura a kriptoközösségen belül. Egyrészt az antivírus óriás alapítója évekkel ezelőtt lelépett Belizebe, hogy elkerülje az amerikai adóhatóság vizsgálatát, és azóta is nagy luxusban a Bitcoin hírnökeként hirdeti magát.
Másrészről idén azonban csúnya dolgokat csinált. Beállt egy privát kriptoprojekt mögé, és nagyban hirdette a coin ICO-ját. Azt azonban elfelejtette mondani, hogy ez őneki rengeteg pénzt hoz majd a konyhára. Októberben pedig a spanyol hatóságok tartóztatták le őt, és most a kiadatásra vár, hogy elkezdődhessen az adóhatósági ügye az USA-ban. Kell ennél egy jobb történet egy új amerikai mozifilmhez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük