A Goldman Sachs az idei év eddigi legjobban teljesítő eszköze közé sorolja a Bitcoint

Az aranyat, az amerikai kincstárjegyet, az S&P 500 indexet megelőzve a Goldman Sachs a Bitcoint legjobban teljesítő befektetési eszközök közé sorolja. A Goldman Sachs szerint a Bitcoin 3,1-es kockázattal korrigált hozamával (Sharpe-arány) felülmúlta az összes kriptovalutát és a hagyományos pénzügyi piac nagyobb pénzügyi termékeit is. A Sharpe-arányt a piaci volatilitással korrigált teljesítmény mérésére használják. Minél magasabb az arány, annál jobb a befektetés, deviza vagy részvény a kockázattal korrigált hozam szempontjából.

Goldman Sachs elemzés

A Bitcoin átveszi a vezetést az erős piaci fellendülés közepette

Kisebb időhorizonton vizsgálva a Bitcoin folytatja az elveszített területének visszaszerzését. Lassan, de folyamatosan próbálkozva a Bitcoin megpróbálja áttörni a 23 800 dolláros ellenállási szintet. Úgy tűnik, hogy a Bitcoin egy még egészséges visszalépéssel az ellenállási vonal alatt keresi az újabb bikás lendületet.

Annak ellenére, hogy a közelmúltban a kriptopiac válsága az FTX összeomlásával és a világgazdaság visszaesésével párhuzamosan következett be, és a retail és intézményi befektetők számára negatív következményeket hozott, a piac a kriptotőzsdéken megjelenő market maker piaci szereplők visszatérését vette észre.

A Goldman Sachs elemzésével ellentétben a CoinGecko éves jelentésében azonban azt állapította meg, hogy a Bitcoin a legrosszabbul teljesítő eszköz a főbb devizák között, jelentős, 64%-os csökkenéssel. A CoinGecko azt is megjegyezte, hogy 2022. januárja óta a spot piacon 67%-kal csökkent a kereskedési volumen.

Az új év a Bitcoin és a piac számára azonban nagyon pozitívan indult. A vezető kriptopénz 200 milliárd dollárral növelte a volumen- és volatilitási mutatókat a CoinMarketCap adatai szerint.

A Bitcoin egy éve eleje óta tartó folyamatos rali közepette megváltoztatta a piaci hangulatot is. Az elemzők rövid távon bullishnak tűnnek, és arra számítanak, hogy a kriptopénz akár 30 000 dollárig is emelkedhet. Hosszbb távon azonban Lyn Alden közgazdász szerint a Bitcoin “jelentős veszélyben” lehet. Ugyanis 2023 második negyedévében a likviditási kockázatok jelentősen megnövekednek.

A bikák még kitartanak

Mivel a Bitcoin árfolyama most egy jelentős ellenállási zóna alatt konszolidálódik, a kriptopénz a trendvonal áttörését keresi. A cél, hogy a következő akadályt jelentő 24 500 dolláros szint fölé pozícionálja magát.

Az emelkedő 20 napos mozgóátlag 20 700 dollárnál és a relatív erősség index (RSI) a 80-as érték közelében lévő túlvásárolt zónában azt sugallja, hogy a Bitcoin bikapiaci trendvonala folytatódhat és új magasságokat hódíthat meg.

Bitcoin árfolyam elemzés

Ezzel szemben a medvék is készen állnak arra, hogy megállítsák a Bitcoin felfelé tartó árfolyammozgását, és megfordítsák a piac lendületét és irányát. De egyelőre a bikák úgy tűnik, nem hajlandók megadni magukat. A spekuláció azonban a piac és a közelgő Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC – Federal Open Market Committee) üléseinek bizonytalanságai miatt egyre nagyobb szerepet játszik.

Az írás pillanatában a Bitcoin az elmúlt hét napban közel 8%-ot erősödött. Az elmúlt 24 órában 23 000 dollár környékén kereskedtek vele oldalazó mozgással. A valuta jelenlegi kapitalizációja 444 milliárd dolláron áll, ami minden kriptopiaci eszközt felülmúl.