Újra akarják éleszteni a bedőlt FTX kriptotőzsdét

Az FTX új vezérigazgatója fontolóra vette az elmúlt év végén bedőlt kriptovaluta tőzsde életre keltésének lehetőségét.

Az FTX még 2022 novemberében jelentett csődöt, miután ügyfelei az események hallatára elkezdték kivonni vagyonukat a platformról. Sam Bankman-Fried, a tőzsde alapítója lemondott vezérigazgatói posztjáról, és a vállalat sorsát John J. Ray III amerikai ügyvédre bízta. Azóta SBF-et letartóztatták a Bahamákon, de ártatlannak vallotta magát a büntetőjogi vádakban, és csak októberben áll bíróság elé. Az FTX csődbejelentése óta egyébként 415 millió dollárnyi kriptovalutát veszített hackelések miatt.

A csődeljárás levezetésére megbízott igazgató a Wall Street Journal napilapnak adott interjújában ugyanakkor kijelentette, hogy van esély arra, hogy az egykor globális szinten működő kriptovaluta tőzsde visszatérjen az élők soraiba. Hozzátette, hogy egy munkacsoportot hoztak létre a platform újraélesztésére, mely azt fogja vizsgálni, hogy a vállalat megreformálása előnyösebb lenne-e, mint az eszközök felszámolása, vagy éppen a tőzsde eladása. Ray úgy nyilatkozott, hogy „amennyiben látnak lehetőséget” a tőzsde helyreállítására, megteszik a következő lépéseket.

Az FTX.US, a tőzsde amerikai részlege SBF állítása szerint mindig is fizetőképes volt, és több mint 350 millió dolláros vagyonnal rendelkezett, ami több volt, mint az ügyfelei egyenlege. Ez azonban szöges ellentétben áll a kriptovaluta tőzsde bedőlését vizsgáló szervezetek jelentésével, akik 181 millió dollárnyi FTX-hez tartozó kriptovalutát azonosítottak. Ray szintén kommentálta SBF állításait. Szerinte a férfi nyilatkozata teljesen hasznavehetetlen, és nem gondolja, hogy bármiről is kellene beszélnie SBF-fel, tekintettel arra, hogy nem hozott nyilvánosságra semmilyen olyan információt, ami mindezidáig ne lett volna publikus. Véleményére reagálva SBF úgy fogalmazott:

„Ez egy megdöbbentő és becsmérlő megjegyzés egy olyan embertől, aki úgy tesz, mintha egy kicsit is törődne az ügyfelekkel.”

Mindenesetre a CoinMarketCap adatai szerint a hír kifejezetten pozitív hatással volt az FTX token árfolyamára, mely az utóbbi egy hét alatt körülbelül 60%-os növekedést tudhat maga mögött.