A Goldman Sachs kriptovaluta kereskedési szolgáltatást indít (újra)

A Goldman Sachs befektetési bank és pénzügyi szolgáltató kriptovaluta kereskedési szolgáltatást indít. Teszi mindezt azután, hogy egyszer már belekezdett ennek az üzletágnak a felépítésébe. De aztán a Bitcoin 2018-as összeomlásakor felhagyott a piacra lépés erőfeszítéseivel. Ezzel a legújabb intézményi szereplővé lesz, aki a kriptovaluták felé fordul egy szemet gyönyörködtető értéknövekedés közepette.

A tervek szerint a kriptovaluta-kereskedési szolgáltatásnak a hónap végén el kell indulnia a Bitcoin határidős ügyletek kereskedésével az ügyfelek számára. A hírt egy egy bennfentes személy erősítette meg, miután először a Reuters közölt róla információkat hétfő délután. A csoport nem átruházható határidős ügyletekkel is foglalkozik majd. Ez olyanfajta pénzügyi szerződés, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy spekuláljanak egy eszköz jövőbeni árával. Ez megszokott ügylettípus a deviza- és árupiacokon is.

A kereskedési szolgáltatás a Goldman Global ‘Markets’ szegmensének része lesz, amely a bank legnagyobb divíziója volt a tavalyi év végén az eszközök értéke és a bevételek alapján. ‘Market maker’-ként is fog szolgálni a csapat, értékpapírokat vásárol és ad el az ügyfelek nevében. De nem fogja aktívan kezelni a kriptovalutákat.

Goldman pontosan két évvel ezelőtt indította el először ezt az operációt, pont a a Bitcoin árak majdnem két évvel ezelőtti mélypontjának elején. Közvetlenül azután időzítette az indulást, hogy az árak 2018 elején csaknem 70%-ot zuhantak. A csapat felvett néhány nagy nevet, de állítólag még 2018 év vége előtt felhagyott terveivel, és feloszlatta a csapatot.

A legutóbbi zuhanás ellenére – amelyet néhány elemző a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk kritikájának tulajdonított – a Bitcoin ára továbbra is mintegy 1200%-kal magasabb a 2018 közepi mélyponthoz képest.

 

Főbb háttérinformációk

A nagy intézményi adoptációs hullám és az inflációs aggodalmak segítették a Bitcoin árfolyamát – és a kriptopénzpiacot – új csúcsokat döntögetni ebben az évben, bár a volatilitás igencsak nagy volt. A MicroStrategy üzleti elemző cég, a Bitcoin egyik legnagyobb intézményi tulajdonosa múlt szerdán újabb egymilliárd dolláros Bitcoin befektetést jelentett be. Körülbelül egy héttel korábban a Bloomberg pedig arról számolt be, hogy a Morgan Stanley 150 milliárd dolláros befektetési ága fontolgatja a Bitcoin hozzáadását portfóliójához. Ezzel a lépéssel előrébb jár tehát a másik nagy pénzügyi óriás mint Goldman.

Kritikus árfolyamok

A Citibank elemzői hétfőn közzétett jelentésükben azt mondták, hogy a Bitcoin „fordulóponton van” a széles körű elterjedés vagy a „spekulatív implikáció” között. Azt mondják, hogy ez válhat a „nemzetközi kereskedelem kiválasztott pénznemévé”.

“Nem kétséges, hogy a Bitcoin egyre inkább megalapozott eszközosztályként kerül elfogadásra” – nyilatkozta Anatolij Crachilov, a Nickel Digital Asset Management társalapítója és vezérigazgatója hétfői bejegyzésében. “A COVID-válság fokozta ezt az adoptációt. A befektetők egyre inkább arra törekszenek, hogy fedezzék portfóliójukat az emelkedő infláció és a deviza leépülés kockázataival szemben.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük