Háborús borzalmakat élt át, ma az egyik legnagyobb bitcoin támogató

A Föld összes országa közül a korábban felosztott Jugoszlávia története tükrözi a legjobban azt, hogy a bitcoin mire is képes.

Az alábbi cikkben az Enza Coin bitcoin-fókuszú befektető és tartalomgyártó osztja meg véleményét.

A modern Jugoszlávia a II. világháború után született a szétesett Jugoszláv Királyságból, ahol a királyi család az emberek minden pénzét elkobozta. A háború alatt a német megszállók tovább fokozták az egykori királyság bukását, majd az idősebbeket internálótáborba hurcolták. A történelmi események után 1990-ben megkezdődtek a függetlenségi háborúk, és végül egy országból hét különálló állam lett. Ez pedig akaratlanul is megalapozta a bitcoin iránti érdeklődésemet, írja az Enza Coin.

A befektető elmondása szerint a Jugoszláviában szerzett tapasztalatai kulcsfontosságú tényezők voltak, amelyek elvezették őt az első bitcoinja megvásárlásához. Rájött, hogy mi a valódi pénz, miután megélte az állam híres hiperinflációját az 1990-es évek elején, amire válaszul a Nemzeti Bank 500 milliárd dinár bankjegyet kezdett el nyomtatni. A kormány olyan sok pénzt nyomtatott, hogy a bankjegyek teljesen értéktelenné váltak, így gyermekként boldogan játszhattak vele, labdává gyűrve azokat. A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságban zajló élet, amely megélte a háborút, a szankciókat és a hiperinflációt, megmutatta a szuverén pénz szükségességét. Megmutatta, hogy a pénznek korlátozott készlettel kell rendelkeznie, és immunisnak kell lennie a bank szavára:

„Hasonlóképpen emlékszem arra a napra, amikor apámnak el kellett volna mennie a bankba, hogy felvegye a megmaradt megtakarítását. Sajnos aznap nagyon elfoglalt volt, szerencsétlenségére pedig másnap reggel bejelentették, hogy minden betétet befagyasztottak. Ez pedig megtanított arra, hogy ne csak gyorsan végezzem el a dolgokat, hanem gondoskodjak arról is, hogy diverzifikáljam vagyonomat. Ezért tartom a Bitcoin önállóságát az egyik legjobb előnyének” – írja.

A bitcoin elősegíti a békét és a szabadságot

Azt mondják, hogy ha a bitcoint több ország is elfogadná, az segíthetne megállítani egy újabb háború kitörését. A befektető szerint, ha 20 évvel korábban létrehozták volna a bitcoint és Jugoszlávia elfogadta volna, akkor megelőzhető lett volna az ország felbomlása, és akár 140 ezer ember is megmenekült volna. Élénkek az emlékei a háború látványáról és hangjáról, a családja otthonának ablakait megrázó robbanásokról; a szankciókról, amelyeket a fiat nyomdák ihlettek, amiért sorban kellett állniuk bizonyos élelmiszerek és gyógyszerek megvásárlásáért. Sőt, még NATO-gépeket is láttak bombákat ledobni a fejük felett.

„A szankciók a tömegekre hatnak, nem pedig az elitre, akik teli zsebbel menekülnek. Szerencsére a többiek számára most már létezik a Bitcoin” – magyarázza.

Szebb jövő felé

Amit a befektető felnőttként tapasztalt, az ma is vele marad, és részben ez vezérli a bitcoinra való áttérését. Amikor először hallott a digitális valutáról, és látta hogyan segíthet a demokrácia és a gazdasági stabilitás előmozdításában, rájött, hogy a technológia egy mód lehet arra, hogy visszavágjanak a zsarnokságnak.

„A bitcoin befektetésem többet jelent számomra, mint a pénzügyi biztonság. Valamilyen módon úgy érzem, hogy minden egyes satoshi megvásárlásával segíthetek a világnak egy jobb jövő felé elmozdulni”teszi hozzá.

Emlékezzünk, mit írt George Orwell az 1984 című könyvében: „ott fogunk találkozni, ahol nincs sötétség”. A Bitcoin hozhatja el a fényt.