A Google keresésekben a bitcoin a 2020-as szintre esett vissza

A bitcoin árfolyama és a Google Trends keresési eredményei meglehetősen korreláló mérőszámok. Ugyanis a vezető kriptopénz iránti növekvő piaci érdeklődés mind a magasabb árfolyamokban, mind pedig a “bitcoin” kifejezésre irányuló magasabb keresési számban tükröződik a Google adatai alapján.

Az elmúlt két évben a bitcoin árfolyama csökkenő tendenciát mutatott. A 2021. novemberében elért 69 000 dolláros árfolyamról 2022. novemberében egészen 15 400 dollárra esett vissza. 2023. márciusa óta a bitcoinnal egy 24 700 és 31 800 dollár közötti konszolidációs tartományban kereskednek.

Viszont a Google Trends alapján a bitcoin szó keresési eredménye október 12-én egy új mélypontot ért el, és ez alapján jelenleg a 2020-as érdeklődési szintek közelében jár.

Google keresés

A Google platformjáról lekérdezett adatok 14-es pontszámot mutatnak a mostani héten. Fontos megjegyezni, hogy a hét még nem ért véget, így a pontszám október 14-ig még növekedhet.

Az előző heti 16 és 15-ös pontszámok azonban már olyan alacsonyak, mint amit 2020. október 18. és október 24. között láthattunk. Érdekesség, hogy a legmagasabb, 100-as pontszámot 2021. május 16-tól május 22-ig érték el.

A BTC árfolyama követni fogja a Google Trends-et?

Mint fentebb említettük, a BTC árfolyama és a Google Trends eredményei általában ugyanazt az irányt követik. Mindazonáltal az eltérések gyakran trendfordulóra utalnak a két mérőszám valamelyikénél.

2020-ban a Bitcoin árfolyama emelkedő trendet mutatott, míg a Google Trend pontszámai alacsonyabb szinteket jártak. Ez az eltérés indította el az utolsó 4 éves ciklus bikapiacát. A két mutató között pedig új korreláció alakult ki, amely 2021. márciusáig tartott.

Érdekes módon a következő divergencia 2021. novemberében állt elő, a bitcoin árfolyamcsúcsán a Google Trends 36-os pontszámot mutatott. Ez a medvés divergencia lefelé hajtotta az árakat, ismét új korrelációt kialakítva a “Bitcoin” keresések iránti érdeklődés folyamatos csökkenésével és a bitcoin árfolyamcsökkenésével.

Ebben az összefüggésben lehetséges, hogy a kriptopénzek piacán egy újabb divergencia következhet be a Google Trends szerinti alacsony érdeklődés és a BTC értékének enyhén növekvő, bár még többnyire konszolidáltan felfelé irányuló trendje között.

Továbbra sincs konszenzus azonban a bitcoin következő lépéseit illetően. Egyes technikai elemzők a 4 órás RSI alapján a BTC épülő lendületére mutatnak rá. Míg a makrostratégák szerint a bitcoin más árupiaci termékhez hasonlóan nagy visszaesést szenvedhet el.

Másrészről azonban a Google Trendsben megugrott a “buy Bitcoin” kifejezés iránti kereslet. Ez is azt bizonyítja, hogy egyre nagyobb a kereslet erre a konkrét műveletre, ami a BTC iránti keresletet is növelheti a spot piacokon.