A Google kiadta a legújabb AI modelljét, ami lenyűgöző eredményeket ért el

A Google nyilvánossá tette a legújabb és legerősebb AI modelljét, a Gemini 1.5 Pro-t, amely már minden fejlesztő számára elérhető. Ez az új modell jelentős előrelépést jelent az AI fejlesztés terén.

Gemini 1.5 Pro: Az AI új generációja

A Google Gemini 1.5 Pro képes olyan összetett feladatok kezelésére, mint teljes szöveggyűjtemények elemzése, hollywoodi filmek feldolgozása, vagy akár egy teljes napnyi audio adat elemzése. Ez a modell húszszor több adatot tud kezelni, mint a közvetlen rivális OpenAI GPT-4o, és majdnem tízszer annyit, mint az Anthropic Claude 3.5 Sonnet.

Gyorsabb és költséghatékonyabb fejlesztés

A Google célja, hogy gyorsabb és olcsóbb eszközöket biztosítson az AI fejlesztők számára. Az új modell új alkalmazási lehetőségeket kínál, növeli a termelési robusztusságot és a megbízhatóságot. Emellett csökkenti a fejlesztési időt és költségeket, ezáltal a fejlesztők hatékonyabban és rugalmasabban dolgozhatnak.

A béta tesztek sikerei

A modell bemutatóján a beta tesztelők lenyűgöző eredményeket értek el. Például egy gépi tanulási mérnök, Lukas Atkins, betáplálta az egész Python könyvtárat a modellbe, amely segített neki megoldani egy problémát. Egy másik tesztelő videót készített az összes könyvéről, és a Gemini létrehozott egy adatbázist az összes könyvről.

A nyílt forráskódú versenyző: Gemma 2 27B

A Google a nyílt forráskódú közösségben is nagy előrelépést tett. A Gemma 2 27B nyílt forráskódú nyelvi modell gyorsan a legmagasabb minőségű válaszokat adó modell lett az LLM Arena rangsorában. A Google szerint a Gemma 2 kiváló teljesítményt nyújt, gyorsan fut különböző hardvereken, és könnyen integrálható más AI eszközökkel.

Elérhetőség és felhasználás

A Gemma 2 szabad hozzáférést biztosít, bár nem teljesen azonos a hagyományos nyílt forráskódú licencekkel. Ez a modell mind az átlagos, mind a vállalati felhasználók számára ideális, mivel könnyen testreszabható és adatvédelmi szempontból is előnyös. A Gemma 2 és a kisebb, 9B verziók már elérhetők a Google AI Stúdióban, és letölthetők a Kaggle és a Hugging Face platformokról.