A Google kriptoadatai a CoinMarketCapről származnak

Az eddig sem volt kérdés, hogy a Google techóriása nagyon érdeklődik a kriptovaluták és a blokklánctechnológiák iránt. A Binance vezérigazgatója, Changpeng CZ Zhao nemrég egy tweetben tette közzé, hogy a Google a CoinMarketCap (CMC) adatait használja kriptos adatforrásként. Arra talán már nem annyian emlékeznek, de a CoinMarketCap a Binance birtokában van 2020 óta, amikor 400 millió dollárért vette meg a platformot CZ kriptotőzsdéje.

A CoinMarketCap és a Google összefonódása

Ha pedig tényleg igaz, hogy a Google a CoinMarketCapet használja kriptos adatforrásként, akkor valószínűleg az adatokat a Google Finance-be irányítják. Mindenesetre ha CZ nem hazudott (és miért tenné), akkor azért az egy elég nagy elismerés a CMC, a Binance és egyáltalán a kriptovaluták irányába. Mondjuk nem sok adatforrás kezel még 22 ezernél is több kriptovalutát és fed le 530-nál is több kriptotőzsdét. Azt mondjuk már tudjuk, hogy nem ez az egyetlen közreműködés a Google és a Binance között. Még tavaly szeptember jelentették be, hogy a Google Cloud partnerségre lépett a BNB Chainnel. A cél az, hogy Web3 és blokklánc projektekben segítsenek a techóriásnak felhős megoldások kialakításában.

A gyakorlatban egyébként ez azt jelenti, hogy egy startup simán ki tudja már építeni a szolgáltatásait a Google Cloud skálázható infrastruktúrájának használatával is. Aki pedig beszállt a BNB Chain és a Google Cloud partnerségében kialakított programba, az két éven keresztül ráadásul jelentős támogatást is kap a Google Cloudtól. A CoinMarketCapre visszatérve, legutoljára talán akkor lehetett írni a platformról, amikor az FTX bukása után a kriptotőzsdék likviditásának monitorozására is közzétettek egy eszközt. Ebben konkrétan meg lehet nézni egy adott kriptotőzsde nyilvános tárcacímeit, egyenlegeit és teljes eszközállományát is. És hát nem meglepő módon a Binance volt az első, amelyik részt vett ebben a megoldásban.