A Google szuperszámítógépénél 100 billiószor gyorsabb kvantumszámítógépet fejlesztettek ki Kínában

Egy kínai kutatócsoport állítása szerint a ma elérhető leggyorsabb szuperszámítógépnél 100 000 000 000 000x gyorsabb kvantumszámítógépet fejlesztettek ki.

A Xinhuanet hírportál a teljesítményt Pan Jianwei kvantumfizikus nevéhez köti kijelentvén, hogy a kutatócsoport ezzel kvantumfölényt ért el a világon.

Lu Chaoyang, a Kínai Tudományos és Technológia Egyetem professzora szerint a 20 évig fejlesztett számítógép képes lesz eddig feltérképezetlen tudományos területeken segíteni.

A kvantumszámítási előny olyan, mint egy küszöb. Azt jelenti, hogy amikor egy új kvantumszámítógép prototípus kapacitása meghaladja a legerősebb hagyományos számítógépét egy adott feladat kezelésében, akkor az azt bizonyítja, hogy valószínűleg áttöréseket fogunk tudni elérni számos tudományterületen is.

A kvantumszámítógépek elterjedése veszélyt jelenthet a jelenleg széles körben alkalmazott titkosítási eljárásokra is, amik az interneten tárolt adatokat védik, beleértve a kriptográfiai algoritmusokat, amik a Bitcoin hálózat biztonságát garantálják.

Szerencsére a másik oldalon is nagyban zajlanak a fejlesztések. A kínai kvantumfölény bejelentést megelőzően a japán Toshiba cég 2025-re kvantum-kriptográfiai szolgáltatások kereskedelmi bevezetését ígérte. A multinacionális vállalat már teszteli szolgáltatásait, arra fogadva, hogy az elkövetkező években jelentősen megnő a kvantum-titkosítási szolgáltatások iránti igény.

Pan csapata által kifejlesztett prototípus 100 billiószor gyorsabb, mint a Google Honeywell kvantumszámítógépe.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük