A grafikonolvasás és a japán gyertyák alapjai

Mi is az a grafikon (chart)?

A chart voltaképpen az adatok grafikus ábrázolása. Az adatábrázolás a különböző időkeretek szerint változhat. Az adatábrázolásnak számos módja van, ugyanazokat az adatokat ábrázolhatjuk vonallal vagy japán gyertyák segítségével attól függően ki, melyiket preferálja.

Mi az időkeret a kereskedelemben?

Az adatokat több periódusban ábrázolják. A legtöbb platform esetében az elérhető időkeretek 1 másodperc és 1 hónap közé esnek a prémium tagok számára. Ingyenes felhasználó esetében pedig 1 perc és 1 hónap között általában.

A piacon több típusú kereskedővel találkozhatunk. Például a rövid távú, középtávú és hosszú távú kereskedőkkel. A rövid távú kereskedők többnyire 1 perc és 4 óra közötti időkeretet használnak a kereskedéshez. A középtávú kereskedők 4 órás és 1 napos időkereteket használnak. A hosszú távú kereskedők többnyire heti és havi időkeretes grafikonnal érzik jól magukat.

Most értsünk meg néhány fontos kifejezést a kereskedelemben:

Mit határoz meg a bullish és a bearish piac fogalma?

Maga a bullish (bika) szó agresszív jelentést takar, de a pénzügyi világban és a kripto világban egyaránt ez a kifejezés a piaci hangulatra utal, miszerint az eszköz ára emelkedő tendenciát mutat (magasabb csúcsok követik egymást).

A bearish (medve) ennek az ellentéte tehát, amikor a trend csökken (alacsonyabb aljak követik egymást).

Magasabb csúcs (HH), magasabb alj (HL), alacsonyabb csúcs (LH) és alacsonyabb alj (LL). Mik is ezek pontosan?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendelő piac sem mozog egyenesen sem felfelé, sem lefelé, hacsak nem jelent meg valami nagy horderejű hír. Amikor az eszköz ára növekszik, magasabb csúcsok (HH) és magasabb aljak váltják egymást. Dióhéjban, az árak felfelé mozognak, majd következik egy korrekció és azután újabb csúcsra emelkednek cikk-cakk szerű mozgásban.

grafikon gyertya

Ugyanez történik a lefelé vezető irányba is. Az ár csinál egy alacsonyabb aljat, amelyet felfelé korrekció követ, majd egy újabb alj.

Most beszéljünk a kereskedésben használt néhány népszerű grafikon típusról.

A diagramok típusai

Gyertya grafikon

Ez a diagram a legnépszerűbb és legszélesebb körben használt a kereskedelemben. Minden platformon megtalálható ez a gyertya diagram. Egy japán rizskereskedő fejlesztette ki az 1700-as évek végén, hogy nyomon kövesse a rizs határidős árának alakulását. Gyakran ezt a gyertya grafikont “japán gyertyáknak” is hívják. A gyertya négy elemből áll. Ezek az árak nyitott, a magas, az alacsony és a záró értéket (OHLC) jelezik.

Heikin Ashi (HA)

Heikin Ashi gyertyák, a japán gyertya egyik ága. A japán gyertya (azaz OHLC) adatait használja, és a Heikin Ashi gyertyák felrajzolásához.

Heikin Ashi gyertya számítása:

Nyitás = (az előző gyertya nyitó ára + az előző gyertya záró ára) / 2.

Zárás = (nyitó ár + csúcs + alj + záró ár) / 4.

Csúcs = az aktuális periódus csúcsa, nyitó vagy záró maximális értéke.

Alj = az aktuális periódus alja, nyitó vagy záró értékének minimális értéke

grafikon gyertya

Vonaldiagram:

A vonaldiagram a legegyszerűbb kereskedési diagram. Ezt a diagramot az eszköz záró ára ábrázolja egy adott időkereten belül. Ezen a grafikonon meglehetősen könnyű kereskedni, de vannak bizonyos korlátai, mert nem nyújt megfelelő adatokat azoknak a kereskedőknek, akik stratégiájuk alapja az ár, vagy valami hasonló érték.

grafikon gyertya

Oszlopdiagram:

Az oszlopdiagram (bar chart) OHLC árból és egy rúdból áll, amelynek bal és jobb oldalán egy kis rúd van, ez a nyitó és a záró árat jelzi.

Megjegyzés: Több különböző kereskedési grafikon létezik, például Renko, Kagi, Line Break, Point & Figure stb., De nem használják őket gyakran. Tehát jobb egy népszerű és jobban elérhetőt használni.

A gyertyák története

A 17. század körül a rizskereskedők először használták az áringadozások megértésére. Egy amerikai, Steve Nison nevű személy ezt a technikát használta a Dow Jones és az NYSE megértésére. Nison kiadta a Japanese candlestick charting techniques című könyvét.  Az eredeti japán gyertyákat Munehisa Homma találta fel 1710-ben.

Mi az a gyertya?

A gyertya az ár vizuális ábrázolása, kifejezetten az Open, High, Low és Close (OHLC) megjelenítésére. A gyertyának 4 ára van, azaz az OHLC ára, amelyet a gyertya rudak / test kialakításához használnak. A gyertya szintén olyan, mint egy oszlopdiagram, de teste a nyitó és záró ár között van. A gyertya teste bármilyen színű lehet, általában zöld és piros. Azaz a bika (bullish) gyertya zöld, a medve (bearish) pedig piros.

Szóval, mit jelent a bullish és bearish gyertya?

Amikor a záróár nagyobb, mint a nyitó ár, akkor azt bullish gyertyának kell tekinteni. Amikor a nyitó ár alacsonyabb, mint a záróár, akkor ez egy bearish gyertya. Az alábbi kép világosan megérteti:

Fontos, hogy legyen néhány alapvető ismeretünk a gyertya alakzatokról!

Mi az a Doji?

A Doji egy árfordító gyertya, amelynek ugyanannyi a nyitó és záró ára. Ez a gyertya határozatlanságot jelent a piacon a vevők és az eladók között. Többnyire a csökkenő vagy emelkedő trend végén alakul ki és úgy néz ki, mint egy “+” jel. Kis tisztességes kanócokkal rendelkezik, azonos nyitó és záró árral vagy elhanyagolható testtel. A Dojik közül is több, különböző típus létezik.

Normál Doji

Hosszú lábú Doji:

Ez egy gyertya, amely ugyanúgy néz ki, mint a Doji, de sokkal hosszabb kanócokkal (árnyékokkal) rendelkezik, mint a sima Doji. Leginkább olyan trendben jelenik meg, amely erősen határozatlan.

grafikon gyertya

Sírkő Doji:

Ez a Doji azt jelzi, hogy sem a vevők, sem az eladók nem túl aktívak. E gyertya nyitása és zárása között a vásárlók felfelé nyomták a piacot, de később az eladók átvették az irányítást és ugyanazon a nyitó áron zártak. Ez a típusú Doji gyakran a növekvő trendben található, általában a közeli ellenállás jelzi az eladási nyomást.

Szitakötő Doji:

Ez a fajta Doji egy bullish megfordító gyertya, ahol az eladók lenyomják a piacot, de a vevők átveszik az irányítást és ugyanazon a nyitási áron zárnak. Ez a típusú Doji gyakran csökkenő tendenciát mutat, általában a piac támasz szintjén jelezve a vásárlási nyomást.

grafikon gyertyaTanulj többet, keress többet 🙂

Hamarosan megkezdődik projektünk ICO-ja, amelyről ezen az oldalon olvashattok bővebben.

A szerzőről:

A Guruprasad Venkatesha a b-cube.ai, a kriptovaluták kereskedelmét megkönnyítő és jövedelmezőbbé tevő, AI / ML és összetett matematikai modelleket használó francia-magyar startup társalapítója és vezérigazgatója. Első vagyonkezelő társaságát 16 éves korában alapította, később pedig sikeres exitet hajtott végre. Tovább ment a Morgan Stanley vállalatba, ahol befektetési elemzőként dolgozott, majd ezt hagyta abba, hogy a kriptovaluták világába léphessen.

Elérhető a következő közösségi média csatornákon:

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/guruprasadvenkatesha/
Twitter: https://twitter.com/GuruprasadVenk1
Telegram csoport: https://t.me/bcubeaichat

— Az ezen a weboldalon biztosított információ nem minősül befektetési tanácsadásnak, pénzügyi tanácsadásnak, kereskedelmi tanácsadásnak vagy bármilyen más tanácsnak, ezért a cikk tartalmát önmagában sem szabad így kezelni. A szerző, a weboldal vagy a velük kapcsolatban álló cég nem ajánlja, hogy bármelyik kriptovalutát megvásárolja, eladja vagy tartsa. A befektetési döntések meghozatala előtt járon el kellő gondossággal és konzultáljon pénzügyi tanácsadójával. —

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük