50%-ot ment a bitcoin és mégsem ez volt a legnagyobb durranás január első hetében

Már-már unalmasnak tűnik, hogy a bitcoin árfolyama ismét rekordot döntött. Míg a hét elején még 30 ezer dollár alá is bekukucskált a bitcoin árfolyama egy több, mint 5000 dolláros korrekcióval, addig pénteken már 41 ezer dollár is volt az árfolyam.

50%-os növekedés ide vagy oda a héten mégsem a bitcoin volt a sztár a kriptovaluta piacon. A második legnagyobb érme árfolyama, az ethereum több, mint 70%-ot emelkedett az év első hetében.

Elszabadult a volatilitás

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Vasárnap 12. születésnapját ünnepelte a bitcoin. Satoshi Nakamoto 12 évvel ezelőtt 2009. január 3-án rakta össze az első blokkot a bitcoin blokkláncán, amely egy teljesen új pénzügyi rendszer alapjait tette le.

12 év alatt több ezerszeresére nőtt a bitcoin árfolyama, az elemzők a héten pedig további növekedést várnak még a bitcointól. Willy Woo szerint 20 ezer dollár alá már aligha fog az árfolyama esni. A JP Morgan szerint az arany digitális alternatívája lehet a bitcoin, ami a 140 ezer dollárt is elérheti hamarosan. A BitPay fizetési szolgáltató igazgatója pedig 46 ezer dollárra teszi a mostani parabolikus emelkedés lokális csúcsát – ettől már kevesebb, mint 5 ezer dollárra van csak az árfolyam.

Az ethereum árfolyam emelkedéséhez pedig minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy a CME határidős tőzsde bejelentette, a jövőben ETH alapú határidős pozíciókat is lehet majd szabályozott keretek között kötni. Emlékeztetőül, 2017 novemberében, amikor a CME bejelentette a bitcoin határidős pozíciókat, a bitcoin árfolyama 7 ezer dollárról 20 ezer dollárig emelkedett néhány hét leforgása alatt, míg januárban el nem indult a tényleges kereskedés.

Néhány szolgálati közleményre is szeretnénk felhívni mindenki figyelmét. Ahogy a bitcoin árfolyama egyre magasabb szinteket üt meg, úgy szaporodnak sajnos sáska módjára a csalók is. Például még mindig visszaélnek Palvin Barbara nevével. Egy olvasónk pedig több mint 18 ezer eurót bukott el a napokban, története reméljük sokak számára lesz intő példa. Az átverések mellett egyre gyakoribbak a bitcoin tárcákat célzó trójai vírusok is, úgyhogy mindenki figyeljen oda, milyen applikációkat telepít a gépére vagy okostelefonjára.

Bitcoin fundamentális mutatói

Fundamentális szempontból továbbra is pozitív képest fest a Bitcoin hálózata. Egyre több a bitcoint tartalmazó tárcák száma és szépen lassan kezdenek megjelenni a kisbefektetők is a piacon. Ahogy egyre jobban felkarolja az árfolyam emelkedést a mainstream média, úgy növekszik az aktív bitcoin címek száma is.

növekszik az aktív bitcoin címek száma

A növekedés összecseng a bitcoin keresési eredmények növekedésével, ami 3 éves csúcson van. Azonban még mindig van növekedésre tér, messze elmarad a mostani lelkesedés a 2017 év végén tapasztaltaktól.

bitcoin keresési eredmények

A logaritmikus növekedési görbe felénél jár éppen az árfolyam. A múltban ez volt az a pont, ahol jelentős volatilitást produkált az árfolyam. Erre pedig mindenképpen fel kell most készülni, hogy a bitcoin árfolyama nagyon gyorsan, nagyon sokat változhat. Ha a múltat vesszük alapul, akkor a január jellemzően negatív hozamokat hozott a bitcoin esetében.

BTC volatilitás

Technikai indikátorok a bitcoin kereskedésben

Az elmúlt 24 órában a bitcoin volt 40 ezer, majd 36 ezer, majd ismét 41 ezer dollár. 10%-os emelkedés és csökkenés – már lassan fel sem tűnik és csak egy kis döccenésként jelentkezik az árfolyam grafikonon. De akárhogy is nézzük, 4-5 ezer dollárok jönnek-mennek pillanatok alatt a grafikonon, az ember alig tudja követni a szemével mit művel az árfolyam.

Annyi biztos, hogy a bitcoin árfolyama egyelőre felfelé tart, még ha közben kisebb-nagyobb megtorpanások is vannak. A visszahúzásokkor jelentős mennyiségű felvásárló erő jelenik meg, ami további erősödéshez vezet. Az új árfolyamcsúcsok már lassan nem is ütik meg az ingerküszöböt, pedig érdekes megnézni hogyan szalad át egy-egy pszichológiai szintet jelentő kerek árfolyam ellenálláson a bitcoin.

Óriási leszúrások vannak az 1 órás grafikonon hatalmas forgalmi kiugrások mellett, ami a vételi erő mértékét is jól mutatja. Amint az árfolyam letör egy támaszt, azonnal őrült módon jönnek a vevők, akik örömmel vásárolják fel a bitcoinokat akciós áron.

Óriási leszúrások az 1 órás grafikonon hatalmas forgalmi kiugrások mellett

A hét eleji letöréssel az RSI kis mértékben megtorpant, de nem sokkal az esést követően ismét a túlvett tartomány felé vette az irányt. A 4 órás és napi grafikonon továbbra is extrém túlvett tartományban mozog a mutató értéke.

A leszúrások mentén alakulnak ki fontos technikai szintek: a 36 ezer dollár eddig minden letörést megfogott, ez alatt pedig a 30 ezer és a 27 ezer dollár jelenthet támaszt az esés ellen. Felfelé pedig a határ a csillagos ég –  de legalábbis, ha sikerül megugrani a 42 ezer dolláros ellenállást, akkor 50 ezerig már nem sok van hátra.

Altcoin hírek

A legnagyobb döfést a héten az anonimitást nyújtó érmék szenvedték el. Az új év új szabályozásokat is hozott magával. Egyre több helyen írják elő a kötelező ügyfél azonosítási folyamatokat, aminek a héten a monero, a zcash és a dash esett áldozatul. Többek között a Bittrex is kivezeti a kereskedhető altcoinok közül ezeket a privát coinokat. A hírre meredek zuhanással reagált mindegyik érme, a monero több, mint 15%-ot vesztett értékéből, bár ebből már sokat ledolgozott az altcoin.

A tőzsdék félelme egyrészt jogos – az ügyfél azonosítás nélkül ezekkel a privát érmékkel nehezen vagy egyáltalán nem követhetőek nyomon a tranzakciók. Ezért például híres darknet piac, a White House Market nemrég bejelentette, hogy nem fogadja el többet a bitcoin utalásokat, csakis moneróban lehet majd a tranzakciókat a felületükön lebonyolítani. Másfelől viszont a személyes adatok védelme alapjognak kéne lennie az interneten, főleg mióta megszaporodtak az adatszivárgások a szektorban.

Shitcoin Show

ENJ (+60%) – Jelentős publicitást kapott az Enjin hálózat tokenje miután a CoinMarketCap a Twitteren felkarolta a projektet és velük kívánt boldog új évet a követőinek. Az ENJ coint több játékban is lehet használni, december végén az Atari is bejelentette, hogy használja majd a tokent egy új projektjében.

NANO (-20%) – Az altcoint tegnap még egyike volt a legjobban teljesítő altcoinoknak, azonban péntekre elfogyott az erő és sokan profit realizálásba kezdtek. Az árfolyam az után lőtt ki, hogy a Bitcoin Suisse platformja listázni kezdte a tokent még a hét elején.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük