A hágai bíróság kimondta, jogosan kérhető a COVID védettségi igazolás

Hollandiában többen tüntettek az Európában már jól ismert COVID-igazolás ellen. A hágai bíróság azonban kimondta, hogy a kormánynak joga van megkövetelni a közutálatnak örvendő dokumentumot.

A holland bíróság támogatta a kormányt, elutasítva a Hollandiában a koronavírus igazolvány eltörlésére irányuló megmozdulásokat. Az emberek tehát hiába tiltakoztak, minden szolgáltatás igénybevételéhez kell a COVID védettségi igazolvány, legyen az egy vacsora egy étterembe, egy előadás a színházban, vagy egy kiállítás a múzeumban.

Szerdán egy hágai bíróság kimondta, hogy a holland kormánynak joga van megkövetelni a polgároktól, hogy bizonyos nyilvános helyekre való belépéskor igazolják azt, hogy megkapták a COVID-19 elleni védőoltásukat vagy a közelmúltban negatív koronavírus tesztet produkáltak.

A bíróság megjegyezte, hogy a kormány egyértelműen világossá tette, hogy az oltatlan embereknél nagyobb a kockázata annak, hogy elkapják a COVID-19 vírust és azt továbbadják másoknak.

Az ítélet elutasítja a Bart Maes ügyvéd által képviselt oltási kötelezettséget ellenzők, valamint az oltásellenesek és mások keresetét, akik szerint a kormány COVID-dal kapcsolatos korlátozó intézkedései diszkriminálják azokat, akik nem akarják vagy nem tudják beoltatni magukat. “Egyelőre nem egyértelmű, hogy eltérő bánásmódról lenne szó…” – jelentette ki a hágai bíróság.

A kormány szabályozása számos nyilvános helyen, többek között éttermekben, bárokban, múzeumokban és színházakban írja elő az igazolás felmutatását. Olaszországgal ellentétben a munkahelyek nem tartoznak a rendszer hatálya alá (egyelőre).

A koronavírus védettségi igazolást szeptemberben vezette be Mark Rutte miniszterelnök kormánya, aki azt állította, hogy a fertőzés újabb hullámának megelőzése érdekében van rá szükség.

A lépést sokan ellenezték, annak ellenére, hogy országszerte magas az átoltottsági arány. Több ezren vonultak az utcára az intézkedések ellen tiltakozva, Mona Keijzer gazdasági miniszterhelyettest pedig kirúgták a kabinetből, mert a kormány politikájával szemben felszólalt, és a népnek adott igazat.

További érdekes cikkeink a témában:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük