A hashráta csökkenése ellenére tartja magát a BTC hálózat

A bitcoin hálózat jelenleg rendkívüli módon túlterhelt és az átlagos tranzakciós díjak is emelkedést mutatnak. Annak eredménye ez, hogy a kínai Szecsuán tartományban lekapcsoltak egy nagyobb mennyiségű hash kapacitást. A világ bitcoin bányászati szempontból legfontosabb régiójában a 26 legnagyobb bányászati farm áramellátását kapcsolták le néhány órával ezelőtt. Az utána következő órában pedig egyetlen blokkot sem tudtak kibányászni a bányászok. Hiszen jóval kisebb a hashráta, miközben a bányászati nehézség ugyanolyan magas, mint korábban. Ezt ugye egy algoritmus szabályozza nagyjából minden két hétben, hogy tartani lehessen a blokkokra jutó 10 perces bányászati időt.

A hashráta zuhanása ellenére tartható a 10 perces blokkidő

Legutóbb a nehézség 10%-ot esett, ami azt mutatta, hogy 10 százalékot csökkent a hashráta, viszont ez még a mostani leállás előtt volt. Most csak abból lehet megbecsülni, hogy mekkora visszaesés lesz Szecsuán miatt, hogy megnézzük, hány blokkot bányásznak ki mennyi idő alatt. Az első blokkot 1 óra 11 perc alatt bányászták ki a ViaBTC jelentése szerint, úgyhogy az biztos, hogy lassúság lesz a bitcoin hálózaton, amíg nem korrigálódik vissza a nehézség a 10 perces blokkidőre. Ez még a következő kilenc napban nem fog megtörténni. Viszont arra lehet számítani, hogy sok bányász át fogja tenni a székhelyét Kínából, így a hashráta vissza fog majd emelkedni valamennyire.

Azonban úgy tűnik, hogy túlságosan nagyon nem kell a pánikot kelteni, hiszen az 1 óra 11 perc után kibányászott blokk után jött három újabb blokk. Ezek mindegyike 10 percen belül került kibányászásra, azaz lassan, de biztosan a hálózat visszaállt a normál teljesítményére. És ez azt is jelenti, hogy talán mégsem kapcsoltak le annyi hasht Szecsuánban, mint egyes oldalak becsülték. Volt, aki arról írt, hogy a tartomány felel a globális hashráta 30%-áért, de ennyi biztos nem került leállításra, ha tartható a 10 perces bányászati idő. Ami szintén pozitív, hogy a hálózat képes volt életképességét megőrizni. Hiszen bár május közepe óta a kínai hash teljesítmény jelentős részét lekapcsolták, mégis technikailag normális ütemben zajlanak az események.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.