Szecsuan energiabiztosa 26 bányászfarm energiaellátásának leállítását helyezte kilátásba

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A többlet vízenergiában gazdag Szecsuan tartomány energiaügyekért felelős hatósága is kiadta az ukázt a tartományban működő bitcoin bányászok energiaellátásának leállítására.

A helyi energiahatóság, illetve a helyi fejlesztésekért és reformokért felelős bizottság pénteken adott ki egy közös nyilatkozatot az állami energiatermelőknek és elosztóknak.

A WeChat csoportokban keringő nyilatkozat két intézkedést jelentett be az ottani bitcoin bányászok leállítására, amik közvetlenül 26 olyan bányászfarmot érintenek, amik megpróbáltak együttműködni a helyi hatóságokkal lévén dezignált ipari parkban hatósági engedéllyel működtek. Az intézkedések egyben az illegális farmoknak is utánamennének, amik az áramot a kisebb magánkézben lévő áramtermelőktől szerzik.

Az első intézkedés értelmében az állami energiaszolgáltatóknak le kell állítaniuk a 26 regisztrált entitás energiaellátását június 20-áig. Mindezt a még június 4-én tartott értekezlet következtében jelölték ki, ahol a hatóság arra kereste a választ, hogy kiderítse vajon mennyi energiát is fogyasztanak a tartományban a bányászok. Habár konkrét számadatok nem derültek ki a dokumentumból, de az igen, hogy 26 ilyen farm az energiaintenzív iparág tartományba vonzására kialakított ipari parkban működött.

A második intézkedés a radar alatt működő farmokat célozza. Ebben a modellben a bányászok nem támaszkodnak az állami energiaellátó State Grid elosztási infrastruktúrájára, helyette magánkézben lévő vízerőművektől közvetlen szerzik az áramot. A modell akkurátusan jellemezve is szürkezónának tekinthető a tartományban, és pont emiatt hozta létre egy évvel ezelőtt az energiaintenzív iparágak kifehérítését célzó ipari parkot Szecsuan.

Az ilyen félillegális bányászatok felszámolására az áramszolgáltatóknak extra fogyasztási méréseket kell bevezetniük a hálózatukon és ha így kiderül, hogy bányászoknak is árulnak egyes erőművek, akkor azonnal korlátozniuk kell a hálózatukhoz való hozzáférést. Az intézkedések foganatosítására a legkésőbbi határidő június 25-e lesz.

Amennyiben tömegével kezdik lekapcsolni Kínában a bányászfarmokat, azt szinte azonnal észrevehetővé válik a Bitcoin hálózat teljes exahash outputjában. Május 14-e óta két ütemben eddig összesen 53 exahash-el esett a hálózat számítási kapacitása.

 

Bitcoin hálózat aktuális számítási kapacitás (exahash/mp)

(Forrás)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.