A Holdig repíti egy légitársaság utasait, két perc alatt elfogytak a jegyek

Az ausztrál Qantas légitársaság ismét a semmibe indít járatot május 26-án, mely során a szerencsés utasok 12 kilométerre a Föld felszínétől csodálhatják az idei év ámulatba ejtő teljes holdfogyatkozását. Nos, amilyen vonzónak tűnik az ajánlat, olyan hamar, avagy „rekord idő alatt”, egész pontosan 2,5 perc alatt el is fogytak a jegyek. Valljuk be, mi sem tudtunk volna nemet mondani egy ilyen élményre.

A három órán át tartó, a köznyelvben csak szuperholdas járatként elterjedt utazás díja 499 dollártól 1499 dollárért (kb. 112 ezertől 342 ezer forintig) terjedt, és miután a jegyek elkeltek, sokan várólistára kerültek, ami azóta már szintén bezárult.

Nem is csoda, hogy a járat ekkora sikert aratott, hiszen a világjárvány közepette, amikor a legtöbb embernek nyilvánvalóan hiányzik az utazás, a szerencsés utasok nemcsak a repülés élményét kaphatják vissza egy időre, de még egy lélegzetelállító látványban is részük lesz. A légitársaság sajtóközleményében közölte, hogy Dr. Vanessa Moss csillagásszal dolgoznak együtt az „optimális repülési útvonal kialakítása érdekében”. Megtudtuk továbbá azt is, hogy maga Moss is a Qantas Boeing 787 Dreamlinere fedélzeten lesz, és plusz információval fogja szórakoztatni az utasokat.

Mi az: szuper, vörös és teljes?

Az idei holdfogyatkozást a NASAszuperholdnak, vérholdnak és teljes holdfogyatkozásnak” nevezi. A „szuperhold” szűkebb értelemben arra utal, hogy a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb és legfényesebb. A világ egyes részeiről úgy fog tűnni, mintha a Hold vöröses árnyalatot öntene magára a teljes holdfogyatkozás miatt, és amint áthalad a Föld árnyékán, sötétebb és vörösebb színű lesz.

Szuper vöröshold 2019 januárjában
Szuper vöröshold 2019 januárjában

A vörös szín a Föld légkörében átszűrődő napfényből származik, avagy egy fénygyűrű jelenik meg”, áll a NASA weboldalán. Azt viszont, pontosan mennyire lesz vörös a Hold, a Amerikai Űrkutatási Ügynökség szerint „nehéz megjósolni”, mivel mindezt a légkörben található porszemek is befolyásolhatják.

Az idei év teljes holdfogyatkozása Ausztráliából, Új-Zélandról, a Csendes-óceán egyes területeiről és az Egyesült Államok nyugati partvidékéről lesz megfigyelhető. És ugyan napfogyatkozást veszélyes, a holdfogyatkozást gond nélkül szabad szemmel is megcsodálhatjuk.

Az elmúlt év októberében a légitársaság már indított egy járatot a „semmibe”, mely során a jegyek tíz perc alatt elfogytak. A sétarepülés célja akkor az ausztrál természeti szépségek megtekintésére szolgált, melyet szinte kivétel nélkül mindenki „egy életre szóló élményként” élte meg. Természetesen az élményrepülést kevésbé szívlelő kritikusok megjegyzései sem maradtak el, és sokan „felesleges üzemanyagpazarlásnak nevezték” a légitársaság törekvéseit. Mindenesetre a repülés szerelmesei úgy tűnik, epekedve várják, hogy a világjárvány lecsengése után vérnyomásuk újra szó szerint az egekbe legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük