6000 munkavállalójától szabadul meg a Qantas légitársaság

A Qantas (QABSY) bejelentette, hogy 6000 munkahelyet szüntet meg, hogy átvészelje a koronavírus-járvány okozta válságot.

A világ legnagyobb presztízsű légitársasága csütörtökön bejelentette, hogy 29 000 alkalmazottjából 6000 főt azonnal elküld, míg további 15 000 dolgozót kényszerszabadságra küld. Az elbocsátások érintik mind a földi, mind pedig a repülési személyzetet. A társaság azt nyilatkozta, hogy a fapados leányvállalatát a Jetstar-t is sújtja a leépítés.

A légitársaság drasztikus átszervezésre készül, amely nemcsak a személyzetre vonatkozik, hanem az egész repülőgép flottára. A vállalat repülőinek nagy része, közel 100 gép akár egy évig is a földön maradhat, hat Boeing 747 jumbo repülőgépet pedig hat hónappal a tervezett időpont előtt kivonják a forgalomból.

Az új intézkedésektől azt várja a vállalat, hogy közel 10 milliárd dollárral tudja majd csökkenti a kiadásait az elkövetkezendő három évben. Alan Joyce vezérigazgató közleményében úgy fogalmazott, hogy “az összes légitársaság a legnagyobb válság közepén van, amellyel iparunk valaha szembesült. A hatása sokáig érezhető lesz.”

Az Ausztrál Szolgáltatások Szövetsége csütörtökön azonban azzal érvelt, hogy a Qantas túl hamar szüntette meg a munkahelyeket, és arra szólította fel a légitársaságot és a szövetségi kormányt is, hogy védje meg a munkavállalókat, és azok fizetését. A szervezet azt írta, hogy a “Qantas bejelentése túl korai. Az ausztrál gazdaság nem engedheti meg magának a repülési ipar jelentős visszaesését.”

Joyce ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a válság nem hagyott választási lehetőséget. A vezérigazgató szerint a több milliárd dolláros bevétel visszaesés miatt muszáj volt döntenie, ha fenn akar maradni a vállalat, és megakarja őrizni a munkahelyeket.

“Több évre pozicionálnunk kell magunkat, hiszen a bevétel sokkal alacsonyabb lesz. Ez azt jelenti, hogy rövid távon kisebb légitársasággá kell válnunk,” jelentette ki Joyce.

A légiközlekedést térde kényszerítette a járvány

A Qantas már drasztikusan csökkentette repülési kapacitását, mivel a világjárvány megbénította az utazást. A múlt héten a légitársaság októberig törölte a legtöbb nemzetközi járatát. Bár az ausztrál, az új-zélandi és a fidzsi-szigeteki kormány ezen a héten bejelentette, hogy egy úgynevezett turista folyosót fog létrehozni az országok között, ez nem oldja meg a Qantas problémáját.
A Nemzetközi Légi Közlekedési Hatóság előrejelzése szerint a globális utazásnak legalább három évre van szüksége ahhoz, hogy visszatérjen a koronavírus-járvány előtt szintre.

További érdekes cikkeink:

5G és Bill Gates: a legjobb összeesküvés-elméletek a koronavírussal kapcsolatban

Megindultak a kötvényhozamok Merkel koronakötvény bejelentésére

A koronavírus járvány csak egy blöff, állítja egy német tisztviselő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük