A Holland Nemzeti Bank és a Binance összeakasztották a bajszukat

A Holland Nemzeti Bank és a Binance, a világ egyik vezető kriptovaluta tőzsdéje, a napokban komoly összetűzésbe keveredtek. A bank azt állítja, hogy a kereskedési platform megsértette a holland törvényeket és versenyelőnyt szerzett a törvényszerűen működő cégekkel szemben.

A holland központi bank (De Nederlandsche Bank – DNB) nemrégiben a nyilvánosság tudtára adta, hogy megbírságolta a Binance-t, mivel megfelelő engedély nélkül nyújtott szolgáltatásokat Hollandiában. A büntetés kifejezetten vaskosra sikeredett, hiszen 3,3 millió euró (körülbelül 1,28 millárd forint) értékben lett megállapítva.

A Binance nem tanult a hibáiból?

A Reuters hírügynökség beszámolója alapján a bírságot 2022 áprilisában szabták ki. Ezt megelőzően, 2021 augusztusában, a DNB figyelmeztetésben részesítette a Binance Holdings Ltd.-t. Eszerint a kriptotőzsde 2020 májusa és 2021 decembere között nem tett eleget a rá vonatkozó jogszabályoknak.

A Holland Nemzeti Bank hivatalos nyilatkozatában azt jelentette, hogy a Binance nem kívánja kifizetni a büntetést, illetve fellebbezni fog az ellen. Ugyanakkor, a kriptók kereskedelmével foglalkozó felület bejegyzés iránti kérelmet nyújtott be Hollandiában, amelyet a központi bank jelen pillanatban bírál el.

Annak ellenére, hogy a Binance bejegyzése nem lett még jóváhagyva, a DNB az eredetileg meghatározott bírságból 5%-ot elengedett, mivelhogy a vállalat „meglehetősen nyíltan intézi az ügyeit az eljárás alatt”.

A holland központi bank egyébként nem ismeri el a kriptovalutákat törvényes fizetési eszközökként és az elmúlt évek folyamán a velük járó kockázatokra próbálja felhívni a figyelmet.

Momentán a DNB végzi a digitális eszközök szabályozását országszerte. Így 2020 májusától minden kriptotőzsdének és hasonló szolgáltatásokat biztosító cégnek kötelezően szerepelnie kell a bank nyilvántartásában. Az érvényben lévő törvények viszont leginkább a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szólnak. Emellett a De Nederlandsche Bank mégis pozitív hozzáállást tanúsít más országok központi bankjainak digitális valutáival szemben.

Máskülönben a Holland Nemzeti Bank és a Binance konfrontációja nem újkeletű, hiszen a kriptotőzsde 2021-ben számos alkalommal került konfliktusba különböző államigazgatásokkal. Azonban úgy tűnik, hogy ez már a múlté és a vállalat igyekszik minél jobban megfelelni a nemzetközi szabályozásnak.